Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Arnhem

  Column

Wát een stress was het op de dag van de examenuitslag. Een voordeel van mijn schrijverschap is dat ik thuis was, om samen met mijn dochter naast de telefoon te kunnen stressen. Eindelijk kwam het verlossende bericht dat ze was geslaagd. Hoera!

Na de zomer zal ze in Arnhem gaan studeren. Er is een betrekkelijk nieuwe opleiding waar ze niet alleen leert zingen, maar ook Nederlandstalige liedjes leert schrijven in alle genres. Een perfecte match.

Nu wil het toeval, dat ik als jong meisje zelf zo graag naar Arnhem had gewild. Daar zat de toneelschool van mijn keuze. Nog altijd als ik met de trein naar Arnhem reis, zie ik mezelf weer even als achttienjarige over de Sonsbeeksingel lopen, op weg naar mijn audities. Ik kende de stad niet en ik durfde amper op een theatrale toekomst te hopen. Maar ik mocht naar de eindselectie en ik… bevroor.

Ook een nieuwe poging mislukte, twee jaar later. Ik werd geconfronteerd met een onzekerheid die ik van mezelf eerder niet kende. Zelfs ondanks de complimentjes die ik kreeg van studenten - die nu acteurs zijn -, lukte het me niet om te ontspannen de eindronde te doen. Pas achter de computer bleek ik onverschrokken te zijn en al jong kreeg ik mijn eerste contract van een uitgever. Maar ondanks mijn geluk als schrijfster, bleef toch het gebroken theaterhartje achter.

En nu dan, is zoveel jaar later mijn dochter door de audities gekomen en aangenomen. 'The circle of life' laat zich gelden, het heeft mijn oude verdriet omgevormd naar enthousiasme. Als je me decennia geleden had verteld dat dit moment ooit zou komen, had ik het niet geloofd.

Meer berichten