Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Wegen

  Column

In de stad volgde ik gedachteloos een jonge moeder die ontspannen met haar kroost wandelde. Wat moest het heerlijk zijn om zonder stress jonge kinderen te begeleiden in je eigen stad, dacht ik zomaar - dat ik er zelf van schrok.

Het lijkt me fijn: dat je precies weet waar je met je kleintjes een leuk, kort uitstapje kunt maken. Dan heb je daar tenminste geen zorgen om. Ikzelf, namelijk, was als import-Apeldoorner én het moederschap aan het ontdekken én een stad aan het verkennen.

Waar konden we heen op zomaar een warme, of koude dag? Ik wist het niet. Vanuit Weesp had ik een Apeldoornse basisschool gekozen en een jaar of wat later ontdekte ik pas dat er nog een andere leuke optie in de buurt was geweest. Het Boschbad, bijvoorbeeld, is me lang een raadsel gebleven en de route naar Bussloo weet ik alleen per auto.

Even spelen in Natuurpark Berg en Bos? Hebben wij vroeger niet gedaan. In een koude winter kreeg ik eens, op het nippertje, via Facebook de tip om te gaan sleeën bij 'Het Leesten'. Er moest een precieze routebeschrijving bij, want ik had geen idee waar diegene het over had. De sneeuw was al weggesleten door anderen, maar een pret dat we hadden!

Ja, ik had graag beter mijn wegen gekend... Na dertien jaar import in Apeldoorn te zijn, ontdek ik nog altijd nieuwe elementen, zoals het uitgebreide netwerk van prachtige fietsroutes rond de stad.

Het kwam ter sprake toen mijn dochter plannen aan het maken was voor zowel een leuke picknick in het bos als een gezellige middag in Bussloo. Zij gaat daar fietsend naartoe. Zij is een Apeldoornse geworden.

Meer berichten