Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Examen!

  Column

De examens zijn begonnen! Dit jaar doet mijn gezin mee; mijn dochter gaat op voor mavo en haar vriendje doet techniek op vmbo. Twéé kinderen om te volgen dus, heel leuk en spannend. We hadden het over examenstress en hoe hoog die zou oplopen.

'Nee joh,' zei ik. 'Zodra de deur dichtgaat ben je klaar met leren, dat is zo heerlijk eraan.' Ik durf er niet eens aan te denken hóé lang het geleden is dat ik examen deed. Maar één ding weet ik zeker: elke ouder van tienerkinderen heeft deze weken verteld over zijn eigen examenperiode.

Hoe zenuwachtig was je, slaagde je in één keer en, als je het nog weet: wat waren je cijfers? Mijn cijferlijst weet ik niet meer, ja, ik slaagde in één keer en nee, zenuwachtig was ik niet. 'Zodra die deur dichtgaat ben je eigenlijk klaar,' knikte ik dus. Aan de blik in hun ogen begreep ik dat ik een afwijkende reactie gaf.

Ik legde uit: 'Zodra de examens beginnen, kan je niks meer doen. Dan hoef je alleen nog in te vullen wat je hebt geleerd. Dat kan goed of slecht gaan, afhankelijk van hoeveel je hebt voorbereid. Ik vond het destijds vooral fijn dat het harde werken klaar was zodra die deuren dicht gingen.'

Nu vonden we dit allemaal een afwijkende manier van doen. Ikzelf ook ineens. Toch haalde ik vrolijk mijn schouders op. Waarom zouden ze stressen? Er is niemand die ze uit huis zet als ze zakken. Mocht het misgaan, dan moeten ze het gewoon opnieuw doen. Bovendien bereidden ze zich allebei goed voor...

Misschien zijn meer tieners erbij gebaat om even te relativeren? Stress is niet nodig, veel succes met de examens en, toch ook, een beetje plezier erin.

Meer berichten