Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Thor

  Column

Met een tienerzoon in het gezin gaat het vaak over 'zitten achter een scherm'. Ook in de meivakantie was het raak. Ik trok hem achter de laptop vandaan om samen een tosti te eten.

'Wist je dat de bijl van Thor niet echt bestaat?' begon mijn zoon meteen over een game- en filmfiguur. Thor komt uit de succesvolle Avengers-serie van Marvel. Een buitenaardse god met als kenmerkend wapen een donderhamer. Onlangs is de nieuwste film uitgekomen: 'Infinity War'.

Hierin heeft Thor een bijzondere bijl, 'de Stormbreaker'. Die dus niet echt bestaat. Mijn zoon begon over de mythologie waaruit dat was gebleken en dat trok mijn aandacht.

'Thor komt toch niet uit de Griekse mythologie?' vroeg ik. Alles wat ik me van Grieks herinner, is dat ik de mythologische verhalen mooi vond, maar ik herinner me zeker geen Thor.

'Neenee,' antwoordde hij. 'Uit de Noorse.' Verbluft keek ik hem aan. 'Heeft Noorwegen eigen mythologieën? Met óók zoveel goden?!' 'Wij allemaal, alles boven De Rijn,' knikte hij. 'Ook wij in Apeldoorn geloofden erin.'

We pakten de laptop erbij en zochten het op. Al gauw bleek dat het om de Noordse mythologieën ging, van het Noorden; West-Europa. Er bestaan zelfs nog steeds geloofsrichtingen die zich erop baseren.

'Hoe kom je erbij om dit op te zoeken?' vroeg ik - en doopte mijn tosti in de ketchup. mZoon vertelde dat de boemerang-bijl in de nieuwe film zit, maar ook in een game. Hierdoor wilde hij weten of die echt bestond in oude verhalen. Niet dus. Zo kwam hij bij de Noordse mythologieën.

Ik besloot hem maar gauw rustig bij zijn scherm te laten.

Meer berichten