Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Loempia

  Column

In de ochtend was ik al vastbesloten om op Koningsdag een dikke, vette festivalhamburger te eten. Misschien bij die geurige worstenkoning van de markt, of anders een andere. Als het maar vette bek zou zijn.

Mijn gezin bestaat niet uit enorme feestgangers, maar op Koningsdag maken we altijd een rondje of twee door de stad. In de ochtend ontdekte ik op de kleedjesmarkt dat ik geen contant geld bij me had. Wat moet je met een pinpas op Koningsdag! Bij Albert Heijn was de automaat buiten gebruik en op het Marktplein stond een gigantische rij...

's Middags deed ik een nieuwe poging voor de hamburger. Een dikke, vette, graag. Nu met geld in mijn zak, mevrouw was er klaar voor. Maar op de een of andere manier kwam het er niet van; de rijen te lang, de drukte te groot...

Om niet chagrijnig te worden van de trek, besloot ik bij het Beekpark om alvast een loempiaatje te kopen. Dat kan altijd tussendoor. En wat bleek? Daar stond 'Mai Loempia's' van de markt! We groetten elkaar haast juichend.

Toen mijn kinderen klein waren, namelijk, haalde ik jarenlang elke zaterdag een loempiaatje nadat Silvester naar zijn optredens was vertrokken. De jongste zat nog in de buggy, met de loempia in zijn knuistjes geklemd. Meneer en mevrouw Pham waren zo hartelijk dat mijn hele weekend ervan opfleurde. Maar op een dag gingen de kinderen niet meer mee, mijn zaterdagtraditie verstomde.

En nu zagen we elkaar in de Koningsdrukte. Voor het eerst groette ik hun volwassen zoon en zagen zij de papa die bij het gezin hoort - en wat waren de kleintjes groot geworden! Van de hamburger is het niet meer gekomen die dag, maar de vertrouwde loempia smaakte extra fijn.

Meer berichten