Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Buur

  Column

Voor 'Cultuur bij je buur' zong mijn dochter dit weekend bij Muziekhuis Gert Nijkamp. Die ochtend had ze via-via een heftig verhaal gehoord: de eigenaar van de muziekwinkel was tien jaar geleden vermoord. Geschrokken veerde ik op: 'Was híj dat?!'

Natuurlijk kreeg ik als import-Apeldoorner het bericht over de schoolpleinmoord mee. Een vader, 47 jaar, was na het wegbrengen van zijn zoontje vermoord. Om precies te zijn op 21 juni 2007. Ik wist op dat moment niet eens waar de Berg en Bosschool precies zat, laat staan dat ik het slachtoffer kende.

Maar nu zat ik in zijn winkel, inmiddels overgenomen door zijn medewerker Friso Bladergroen. Tussen de accordeons zat ik te luisteren naar leerlingen van De Apeldoornse Popschool. Tieners en een enkele volwassene speelden rock, pop en ook zelfgemaakte nummers.

Gert Nijkamp is vermoord door een junk voor een bedrag van 10.000 euro. De schutter is gevonden en veroordeeld, samen met medeverdachten die hem de opdracht gaven. Het gaat om straffen van 16 en 18 jaar. Over de reden van de huurmoord wordt gespeculeerd, ik kan online geen precies antwoord vinden en geen enkele reden zal goed genoeg zijn. Wat een verdriet is hier aangericht...

Tien jaar na de moord kochten wij twee gitaren bij het Muziekhuis; van de afdeling Guitarshop Apeldoorn. Meerdere gezinsleden leerden gitaar spelen, een beetje althans, maar onze dochter nam les en leerde het 't beste.

In de muziekwinkel was het een komen en gaan van mensen, artiesten en organisatoren. Mijn gedachten gleden af naar zijn weduwe en zoon, de nabestaanden en natuurlijk Gert Nijkamp zelf. En ik hoopte, dacht, dat hij vast heel tevreden zou zijn geweest met zoveel muzikaal plezier in zijn winkel.

Meer berichten