Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Bingo

  Column

Precies toen het mooi werd om buiten te gaan zitten, bleek dat de geméénte al in onze tuin zat. De gemeente! In onze tuin! Niet letterlijk natuurlijk, maar figuurlijk heeft ze zich bestempeld tot inzittende van ons buitenpaleis.

Ik zag het toen ik de gordijnen openschoof: een snelheidsmeter aan de lantaarnpaal. Perfect boven onze schutting geplaatst om, figuurlijk nog steeds, bij ons op de koffie te zitten. Eén lantaarnpaal verderop had niemand er last van gehad, maar nee, deze spiekt bij ons naar binnen.

Ik verbaasde me over de onnadenkendheid ervan. Bij het aanbrengen van het ding moet het zeker duidelijk zijn geweest dat het inbreuk maakte. Ik dacht dat we in Apeldoorn juist empatisch waren...

Tegelijkertijd vroegen we ons af hoe we hiermee om zouden gaan. Tenslotte is het óók een luxeprobleem. Silvester moest lachen en vond dat weer eens werd bewezen dat het leven altijd onverwachte afslagen neemt. Hij noemde het een uitdaging om met dergelijke rare obstakels om te gaan. Tsja. Ik weet het niet…

Voorlopig is het onze nabije toekomst dat we zomeravonden in afwisselend rood of groen oplichtende neon doorbrengen. De momenten waarop we mijmeren bij heldere luchten, worden doorkruist met oplichtende cijfers die aangeven of iemand te hard rijdt of binnen de gewenste snelheid is gebleven.

Misschien kunnen we er bingokaarten voor maken, als ik dan toch iets moet verzinnen. En afstrepen welke snelheden de hele avond worden getoond, ik mag gerust zeggen: opgedrongen. Maar wat is dan de prijs bij een volle kaart? Wat mij betreft, ik vind: als de gemeente zó graag bij ons aan tafel wil zitten, had ze ons ook gewoon op de thee kunnen uitnodigen.

Meer berichten