Column Nanda Roep: Buurtbank

  Column

APELDOORN - Schrijfster en uitgeefster Nanda Roep schrijft wekelijks over Apeldoorn, waar zij woont met haar man, cabaretier Silvester Zwaneveld, en hun twee kinderen.

Het werd een cartooneske week, als in een tekenfilm. Aan de ene kant kwam het doordat Silvester jarig was, aan de andere kant door de buurt.
Het begrip 'buurt' kreeg voor mij pas betekenis in Apeldoorn, al zal het misschien niet overal in de stad hetzelfde zijn. Als solistisch ingestelde schrijfster had ik me nooit zo bezig gehouden met iets als buren. Terwijl hier...
Laat ik het zo zeggen: de buurt drong zich niet aan ons op, maar we konden er, zeg maar, ook niet aan ontkomen. We besloten destijds direct dat we ons eraan zouden overgeven.

Daar moest ik aan denken toen ik Silvesters verjaardag voorbereidde. Hij kreeg namelijk een tuinbankje. Niet zomaar een, deze werd zowaar eigenhandig gemaakt door zijn liefhebbende echtgenote. Online had ik een tutorial gevonden en tussentijds mocht ik de bank stallen bij de buurvrouw van drie deuren verderop.

De eerste dag wandelde ik met zitting en rugleuning over de stoep, en werd goedkeurend toegeknikt door de buurman die halverwege woont. De tweede dag bungelden de poten er onvast aan, en werd ik gerust hartelijk uitgelachen.
Een groepje wandelaars keek verbaasd naar de vrouw die met haar kind een onaffe tuinbank over de stoep sjouwde. In het donker. Zo bleef die bank maar heen en weer gaan, elke keer als Silvester op pad was.

Een buurjochie tikte op het raam om even te zwaaien. Een buurman vroeg of je er inmiddels op kon zitten. Alleen het tekenfilmmuziekje ontbrak er nog aan. We werden vrolijk, sommigen besloten zelfs om ook zo'n bankje te gaan maken.

Op dé dag kreeg Silvester zijn stevige, zelfgemaakte tuinbank. Een beetje van zijn vrouw, en een beetje van de buurt.

Meer berichten