Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Schrijven

  Column

Het nieuwe jaar is als een laagje sneeuw waar nog niemand op heeft gewandeld. Het is alsof we allemaal een leeg blaadje hebben gekregen om op te schrijven. Wat zet jij erop?


Met nieuwe blaadjes wil ik altijd voorzichtig zijn. Geen kreukels of ezelsoortjes maken, niet erop knoeien en niet de kat erop laten zitten. Dat het maar zo lang mogelijk onaangeroerd blijft.


Speciale wensen heb ik niet dit jaar. Ik heb zin om volgens plan de musicaltoernee te spelen en het kinderkookboek uit te brengen. Een extra doel heb ik niet bepaald - behalve dan misschien om het nieuwe jaar zo lang mogelijk onbeschreven te laten.

Speciale wensen
heb ik niet dit jaar


Een fris begin voelt zo rustig en vredig. Nog even blijven staan in de stilte, ik doe nog even niets.
Maar terwijl ik mijn best doe om de leegte te bewaren, valt er toch ineens een kloddertje melkschuim omlaag. Of een drupje limonade, ik noem maar iets.


Nieuwe sneeuw blijft ook nooit lang onaangetast. Als je er zelf niet op bent gestapt, staan er toch ineens kattenpootjes op, of er is smeltende sneeuw op gedrupt.


Voor je het weet, staat er op je kraaknieuwe blaadje geschreven dat een nonchalant gesprekje ineens een woordenwisseling werd. Of dat je buitenshuis ging lunchen en oude bekenden tegenkwam. De scholen beginnen weer en er zijn meteen toetsweken. Je mailbox plopt in je gedachten op en ineens voel je de urgentie om aan de slag te gaan. Hoe zat het ook alweer met het rooster van de sportschool?


Ja, voor je het weet is het nieuwe jaar begonnen en zijn de eerste regels ervan al beschreven - terwijl je eigenlijk nog aan het nadenken was over hoe je zou gaan beginnen.

Meer berichten