Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Kleurrijk

  Column

Het jaar 2017 wordt nu echt afgesloten. Was het een kleurrijk jaar of toch grauw? Het einde is in zicht, we maken de balans op. Dit jaar heb ik mijn eerste musical geproduceerd en daar ben ik erg trots op. Ook met mijn gezin ging het goed. De kinderen raakten alweer wat steviger op hun plek, wat een heerlijk gevoel. Mede daardoor kregen Silvester en ik meer tijd en ruimte voor elkaar, dus ja, een goed jaar.


Maar ik vond het ook zwaar. Ik merkte dat de crisisjaren hun sporen hadden nagelaten. In de kunstensector ging het er dan ook hard aan toe, manman, net als op andere terreinen natuurlijk. Bibliotheken, boekwinkels en theaters moesten het veld ruimen of bezuinigen of korten op van alles. Een ware storm is tijdens de crisis over mijn werkveld getrokken.

Toen 2017 begon, wilde ik het jaar gebruiken om te stabiliseren. Uitrusten, ordenen, het stof van de kleding slaan en fris weer verder kunnen. Nou, dat duurde langer dan verwacht. Ik nam een paar daagjes vrij, nog maar een paar en toen nóg maar wat... Het duurde gerust het hele jaar tot mevrouwtje zich eindelijk weer krachtig voelde! Nu begint 2018. Ik heb zin in een fris en licht jaar, dat lijkt me wel wat. De economie schijnt aan te trekken. Er zijn tekenen van hernieuwde zin om te lezen, zowel bij kinderen als hun leerkrachten.

In De Stentor lees ik dat de gemeente op veel plekken extra bloembollen in de grond heeft gestopt, na een paar karige jaren. Wat heerlijk, wát een goed voorteken. Hierdoor weet ik het zeker. 2018 wordt vast net zo kleurrijk als straks ook de Apeldoornse plantsoenen zullen zijn.

Meer berichten