Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Orkest

  Column

Apeldoorn. Waar je de burgemeester kunt vragen of hij je selfie even neemt, zodat alle kandidaten erop komen. Afgelopen zaterdag heb ik mijn bijdrage geleverd aan Serious Request, samen met de burgemeester en nog drie deelnemers, vandaar die selfie.

Normaal gesproken kijk ik met opgetrokken wenkbrauwen naar zulke grootschalige evenementen als Serious Request. Niet verkeerd bedoeld, maar in mijn ogen is het toch een beetje gedoe. Je kunt tenslotte gewoon je geld rechtstreeks storten voor het goede doel.

Maar nee, in plaats daarvan bedenken we acties waaraan iedereen moet deelnemen, zodat mensen kunnen komen en geld doneren, zodat de organisatie het geld aan Serious Request brengt, zodat zíj het geld aan het goede doel schenken... Ik noem het gerust: een beetje gedoe.

Maar mij werd gevraagd om een samensmelting van Apeldoornse Jeugdorkesten te dirigeren, dus ik vond het allang fantastisch. Wanneer krijg je zo'n kans? Nou, vijf kandidaten namen die kans met beide handen aan: de burgemeester, een rapper, een hoogleraar, een acteur en deze schrijfster.

Al voor aanvang ontstond er een band. Wie van ons kon de orkestrale muziek lezen, en hoe lang hadden we geoefend? Ik kan gerust stellen dat we peentjes zweetten. Gelukkig kregen we nog wat laatste adviezen van de vaste dirigent.

Een lang verhaal kort: het werd een fantastische middag. Sommige leden van het orkest heb ik groter zien groeien met hun instrument. Tijdens het dirigeren stuurden ze me hartverwarmende glimlachjes. Ik hoorde de burgemeester verzuchten dat we met zijn allen een bijzondere middag deelden. Toen kwam ineens het besef. Het 'gedoe' van Serious Request, dat is waar het voor een groot deel om draait! Ik wens Apeldoorn een fantastische week, vol verbinding en hartverwarmende glimlachjes.

Meer berichten