Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Zonnegolf

  Column

Op de verjaardag van een collega-artiest, in de Randstad, kwam een onbekende man naar ons toe. 'De jarige zegt dat ik met jullie moet praten omdat jullie ook uit Apeldoorn komen.' Hij schudde meewarig zijn hoofd. 'Alsof dat meteen een band schept.' We lachten en schudden hem de hand.

Silvester en ik stelden ons voor: 'Wij zijn import.' Hij introduceerde zichzelf als: 'Ik ben geboren en getogen.' Hij bleek niet ver van van ons te zijn opgegroeid, vlakbij het centrum, maar sinds een jaar of zes woont hij in Amsterdam. Hij kende Silvester als cabaretier en zelf bleek hij een oud-radiopresentator te zijn: Roeland van Zeijst, bij velen bekend als Razende Roeland.

Drie jaar lang had hij een eigen programma op NPO2 met de naam 'Antenne 2', maar hij heeft ook gepresenteerd op Radio1 en 3FM. Hij knikte vriendelijk en zei: 'Ik was begonnen bij de lokale omroep natuurlijk.' Maar hij bedoelde niet RTV Apeldoorn, zoals ik het ken.

Hij noemde de naam van een ziekenhuisomroep. Was het Zonnewende, Zonnegeluk... -er is vast een groot aantal Apeldoorners dat het zich nu herinnert. Maar deze import-Apeldoornse moet haar toevlucht zoeken tot Wikipedia: het heette 'Zonnegolf Radio' en het was een programma van de Apeldoornse ziekenomroep, als onderdeel van de vroegere lokale radio.

'Had Apeldoorn een ziekenomroep?' herhaalde ik. De stad won er grootstedelijke glans mee, ik ken vooral de omroep van het Sofia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Van Zeijst, Razende Roeland, vertelde een geweldige anekdote over Apeldoorns dialect, waarover ik in een latere editie zal schrijven. We waren nog lang niet uitgepraat en we besloten dat de jarige gelijk had gehad om ons aan elkaar te linken. We wilden het niet, maar toch schiep Apeldoorn inderdaad meteen een band.

Meer berichten