Column Nanda Roep: Onderwijs

  Column

APELDOORN - Schrijfster en uitgeefster Nanda Roep schrijft wekelijks over Apeldoorn, waar zij woont met haar man, cabaretier Silvester Zwaneveld, en hun twee kinderen.

De ruimte voor deze column wil ik, samen met het Stadsblad, graag gebruiken voor een positief woordje richting Apeldoorn. Waar de inwoners nog noaberschap kennen en vaak veel te bescheiden zijn over de schoonheden van hun stad – die ze overigens 'dorp' noemen.
We zijn een goeie match, want ik hou van complimentjes en positieve bijdragen. Daarom was het lastig om over onderwijs te schrijven, ook al werd mij dat een paar keer verzocht.
Er zijn namelijk voldoende mensen die mij kennen en die weten dat wij nogal wat scholenwissels achter de rug hebben. Onze scholentournee, noemen we het.

We zijn duidelijk niet de enigen, want zelfs ik ken in Apeldoorn meer dan twee handen vol kinderen die zijn geswitcht en soms ook vaker dan eens. Daarnaast heb ik geregeld gesprekjes – op straat, in de supermarkt – met bezorgde ouders wiens kind al jaren tegenzin toont. Ja, het kan een pittige zoektocht zijn.

Maar toch sneed ik het onderwerp niet aan. Wat heeft de stad eraan om te weten dat wij het maar moeilijk konden vinden? Het lag niet aan de vriendelijke ontvangst, die was er overal. Het lag niet aan de moeite die leerkrachten doen en deden – sommigen werken zo hard dat ik me zorgen maak over hun welzijn. Bovendien is het uiteindelijk gelukt en heeft onze zoon nog een paar fantastische basisschooljaren gehad.
Nee, het lag meestal aan de mogelijkheden. Liever gezegd het gebrek eraan. De regels waarbinnen bewogen moest worden, daarvan vielen mijn kinderen kortgezegd in slaap. De ontwikkelingen richting passend onderwijs zijn voor gezinnen zoals het onze een ware uitkomst.
Laat nu de gemeente Apeldoorn haar inwoners oproepen (t/m 14 april) om wensen en ervaringen richting passend onderwijs te delen. (Via mail: passend.onderwijs@apeldoorn.nl.) Daar wijd ik graag dit stukje aan, want die ontwikkeling is nou eens hartstikke positief.

Meer berichten