[Column Nanda Roep] Eruit


Foto: Richard Havenaar
Column Nanda Roep

Eruit

  Column

Geïnteresseerd keken we naar ‘Wie is de mol?’, net als zo’n beetje half Nederland. Tijdens de uitzending zaten de kandidaten voor overleg in een cafeetje, met een drankje erbij. Meteen voelde ik de wens om zoiets ook weer te mogen doen. Zo’n drankje, hoe simpel ook, geeft al meteen het gevoel om er even lekker tussenuit te zijn.

De dag erna was het Valentijnsdag en tot mijn geluk had Silvester een heerlijk, lokaal diner gereserveerd. Alleen al het afhalen was een klein uitje – om de eigenaren weer even te zien en zelfs om de uitleg te krijgen over wat we mee naar huis namen.

Hij had lokaal gereserveerd

Terwijl Silvester thuis de aanwijzingen volgde die hij had meegekregen voor het laatste stukje bereiding, zag ik hem ineens weer als jongen in de keuken lopen – nu vierentwintig jaar geleden in Amsterdam...

Het was ons eerste afspraakje en hij zou voor me koken. Maar hij had gemist dat de supermarkten gesloten zouden zijn vanwege Pinksteren. Hij moest zich redden met wat de avondwinkel aan de Ceintuurbaan voor hem had liggen: sla, komkommer, nootjes...

‘Dit doet me denken aan die eerste avond,’ zei ik tot mijn eigen verrassing. ‘Toen je sla maakte.’

We lachten en haalden herinneringen op. In al die jaren hebben we er niet aan teruggedacht, tot nu. Waardoor het kwam, is moeilijk aan te wijzen. Het was niet vanwege het eten, want dat was tig keer beter dan toen. Misschien kwam het doordat we het met zoveel zorg op tafel zetten. We besteedden aandacht aan het correct bakken van het vlees, en het keurig poneren van de pastinaak.

We waren lokaal uit eten in eigen huis. Het was omdat we geen andere keuze hadden, maar uiteindelijk bracht het een unieke ervaring. We waren er oprecht even helemaal tussenuit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden