[Column Nanda Roep] Sneeuw


Foto: Richard Havenaar
Column Nanda Roep

Sneeuw

  Column

Mijn dochter vroeg welke dag het precies was: ‘Is het vrijdag of zaterdag?’

Inderdaad beginnen de dagen soms te vervagen. Op Twitter volg ik iemand die sinds het begin van de eerste lockdown ‘het is dinsdag’ tweet, of ‘het is woensdag’ – afhankelijk van de dag van de week, natuurlijk. Soms zijn die berichten nota bene wel handig, nu het allemaal zo lang duurt.

Goed, het was nog maar vrijdag, want op zaterdag zou er sneeuw vallen... Rond vijven zou het feest beginnen en overdags was het al waterkoud. Keurig op tijd begon het te sneeuwen. Eerst wat hagelachtige neerslag, maar echt: het bleef liggen op de auto’s in de straat en de buurtkinderen kwamen naar buiten om ermee te spelen.

’s Avonds ging Silvester met enige tegenzin, want koud, mee naar buiten. Shawl om, muts op, handschoenen aan... Zo gingen we op pad.

De sneeuw kwam met zoveel vlokken omlaag, dat we binnen het kwartier tot sneeuwmonsters waren geworden. Onderweg zagen we enkele gezinnetjes lopen, soms al met een slee. Er was een vader die een sneeuwbal gooide naar zijn kind. Even later zagen we twee jochies van een jaar of tien, ze waren druk bezig. Op de stoep lag een flinke sneeuwbal, geschikt voor een pop.

‘Fijne kerst,’ groetten ze in alle ernst.

‘Jullie ook,’ glimlachten we terug. Opgevrolijkt liepen we verder.

We bespraken of de jongens soms serieus dachten dat het kerst kon zijn, vanwege de sneeuw? Omdat ze het zo serieus hadden gezegd...?

Al gauw besloten we: Ach ja, waarom ook niet. Als het op vrijdag al zaterdag kan zijn, kan het in januari ook december zijn. Zoveel mensen wilden graag een witte kerst en hier waren twee jongens voor wie de wens was uitgekomen. Wat zijn het toch rare, maar ook wonderlijke tijden!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden