[Column Nanda Roep] Minecraft-jarig


Foto: Richard Havenaar
Column Nanda Roep

Minecraft-jarig

  Column

De zestiende verjaardag van mijn zoon kwam eraan terwijl de lockdown nog in de verzwaring zat. Ik vond het sneu; juist voor kinderen en tieners is het zo leuk om de aandacht te krijgen. Je vrienden over de vloer, die ook extra cadeautjes meebrengen...

Daarom was ik blij toen Mark Rutte vlak voor de datum aankondigde dat we terug mochten naar drie gasten in huis. Maar tot mijn verbazing antwoordde mijn zoon: ‘Dat ga ik niet doen.’

Hij vond het vervelend, zei hij, om een deel van zijn vriendengroep wel uit te nodigen en een deel niet. Dan nodigde hij liever niemand uit. Bovendien hadden ze al een oplossing gevonden: ze zouden het digitaal vieren. In Minecraft.

Negen jaar geleden kwam Minecraft in ons leven. Voor wie het niet kent: het is een online spel waarbij je een eigen wereld bouwt. Soms moet je je verdedigen tegen dieren en ook zombies. Dit jaar werd de verjaardag van mijn zoon dus een Minecraft-verjaardag.

Vanaf het afgesproken tijdstip was de vriendengroep online. Iedereen had wat zakgeld ingelegd om een gezamenlijke wereld te kunnen kopen. Deze werd nu ingericht als verjaardagsomgeving. Inclusief een podium voor de jarige en een taart om digitaal te eten. Op de video die is gefilmd, kon ik terugzien hoe de tieners onze jarige vrolijk toezongen.

Zoals wel vaker, was ik onder de indruk van de creativiteit en de mogelijkheden van de jonge generatie. Vanuit de eigen huizen in Apeldoorn, Ugchelen en Twello, vierden zij toch urenlang samen het feest. Het enige nadeel dat ik kon bedenken, was dat mijn zoon nu geen extra cadeautjes had gekregen. Maar goed, daar hadden wij voor gezorgd. Als handige ouders zijnde van de Minecraft-generatie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden