Foto:Richard Havenaar
Column Nanda Roep

Dromen

  Column

Als lezer van Het Apeldoorns Stadsblad heeft u onlangs gezien dat ik een bijzonder boek heb mogen maken: ‘Lang geleden in Apeldoorn’. Binnenkort verschijnt het en alle scholen krijgen voldoende exemplaren voor hun groepen vijf. Je kunt wel stellen dat een project zoals dit, een droomopdracht heet.

Het boek gaat in tien (voorlees)verhalen door de geschiedenis van Apeldoorn heen. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen, maar toch bleek het leerzaam voor zowel de import als voor vaste medewerkers van de stad.

De Hoofdstraat heette tot in 1917 de Dorpstraat, dat weten veel mensen. Maar wist u dat het met slechts één stem verschil is gebeurd? Elf stemden tegen en twaalf waren voor. Sindsdien loopt de discussie ‘zijn we nou een stad of een dorp’, die nog altijd met verve wordt gevoerd.

Ook bijzonder is dat Apeldoorn nog steeds grafheuvels uit de steentijd heeft. Gewoon, in het openbaar. Je kunt ze bekijken en in het boek staat de weg erheen. In paleis Het Loo hebben verschillende leden van het koningshuis gewoond, maar ook respectievelijk Franse en Duitse soldaten, weliswaar met een tussenpoos van anderhalve eeuw.

Vlak naast het paleis bestaan nog altijd de oude, originele olifantenstallen uit de tijd waarin rijke adel haar eigen dierentuinen verzamelde. Het is het oudste dierentuingebouw van Nederland en het een-na-oudste van Europa. Dus ja, met recht een droomopdracht.

Over dromen gesproken... Voor het eerst in mijn leven ben ik vanwege een boekproject nu meermaals wakker geschrokken. Ik droomde bijvoorbeeld dat in ieder exemplaar een bladzijde ontbrak... Dat alle correcties alleen maar fouten hadden opgeleverd... Dat alle pagina’s door elkaar waren gehaald...

Angstdromen, omdat het zo’n belangrijk project is. Ik kan niet wachten tot het er is. Al was het alleen maar om daarna weer rustig te kunnen slapen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden