Foto:Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Onverwachts

  Column

Sinds de lockdown heb ik geen columns gepubliceerd. Het kwam door gewijzigde omstandigheden in verband met het coronavirus. Verder kon mijn werk als schrijfster gelukkig redelijk doorgang vinden.

Zo kwam het, dat ik vlak na de start van de anderhalvemetersamenleving naar mijn afspraak bij de gemeente ging.

Meteen toen ik het Marktplein op fietste, schrok ik. De burgemeester stond op het vrijwel lege plein te wachten. Hij had zijn ambtsketting om en werd geflankeerd door een klein gevolg. Er was een fotograaf. In een poging mezelf onzichtbaar te maken, botste ik bijna tegen de pilaren.

Door de draaideuren stapte ik de ontvangstruimte van het stadhuis in. Daar bleek een lange rij ambtenaren te staan opgesteld. Vol verwachting keken ze naar de deur, maar wie er binnenkwam, was... ik.

Het was zonder twijfel een eervolle ontvangst. Ik was verrast en blij, maar ik werd er ook onzeker van. Op wie wachtten ze? Niet op mij, dat stond vast. Mijn afspraak sprak me aan en nam me gauw de trappen op. ‘Het is de koning,’ fluisterde ze. ‘We weten het zelf ook pas net.’

We hoefden niet eens te wachten om het te kunnen zien. Koning Willem-Alexander had op precies hetzelfde tijdstip een afspraak bij de gemeente als ik. Staand op de trappen zag ik hem binnenkomen, hij liep een stuk soepeler dan ik even ervoor had gedaan.

Zo onverwachts als ik de koning ‘in het echt’ zag, zo onverwachts mag ook deze column weer doorgang vinden. Verrast en blij ben ik, en ook een beetje onzeker. Maar vooral heb ik zin om na een noodgedwongen pauze van twintig weken het nieuwe normaal terug te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden