Column Nanda Roep: Ziekenhuis

  Column

Schrijfster/uitgeefster Nanda Roep schrijft wekelijks over Apeldoorn, waar zij woont met haar man, cabaretier Silvester Zwaneveld, en hun twee kinderen.

Bij de Huisartsenpost viel de drukte gelukkig mee. Onze zoon ondersteunde zijn zere arm, we wachtten voor een foto.
"Wist je dat röntgenfoto's een Apeldoornse uitvinding zijn?", vroeg ik.
Silvester antwoordde: "Nee joh, je bedoelt het restaurant op het Caterplein."
"Dat restaurant heet zo omdat de ontdekker van röntgenstraling daar heeft gewoond." Tevreden knikte ik, dat ik als import-Apeldoorner dergelijke informatie bezat.
Eén van de Apeldoornse Stadsgidsen, Jos, heeft me ooit een centrumwandeling aangeboden en ik nam die aan. Sindsdien kom ik vaker met geinige weetjes.

Degene voor ons werd door de verpleging opgehaald, ik zocht Wikipedia op mijn mobiel. "Hier staat het. Toen hij drie was, kwam Wilhelm Conrad Röntgen in Apeldoorn wonen. Volgens mij was dat dus in het pand van het restaurant", zei ik.
Ik vertelde Silvester dat Röntgen van school werd gestuurd, om iets flauws, en zonder diploma mocht hij geen natuurkunde gaan studeren. Stadsgids Jos had het smeuïg verteld. "De Hollanders en hun regels", zoiets had ik verzucht.
Onze zoon was nu aan de beurt. De verpleegkundige vroeg ons om te blijven wachten dus dat deden we.
Uiteindelijk moest Röntgen naar Zwitserland uitwijken voor zijn studie, en nu wordt hij een Duitse wetenschapper genoemd. Dat krijg je ervan. In 1901 ontving hij de Nobelprijs, voor een ontdekking waar hij zelf net zo goed van schrok.
Hij onderzocht de straling, fotografeerde een loden pijp en zag tot zijn schrik de beenderen van zijn hand erop staan. Ook Röntgens vrouw schrok zich rot toen hij van haar hand (met ring) een foto maakte. Deze ging de hele wereld over, mensen keken er vooral naar om te griezelen.
Nog altijd worden röntgenfoto's gebruikt om breuken te ontdekken, zoals nu bij onze zoon. We werden doorverwezen naar de spoedeisende hulp, waar hij gips kreeg.

Meer berichten