Hier krijg je tips over fietsen, wandelen en het spotten van wild.
Hier krijg je tips over fietsen, wandelen en het spotten van wild. (Foto: staatsbosbeheer)

Opening informatiecentrum 't Leesten

APELDOORN - Sinds 1 augustus is het Staatsbosbeheer Informatiecentrum 't Leesten bij Ugchelen open voor bezoekers van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. 

Er is een interactieve expositie ‘jouw boswachters hart’ die voorlopig alleen door kinderen tot 12 jaar gebruikt mag worden. Ouders/begeleiders mogen wel meedenken. Verder is er een souvenirwinkel en balie waar u terecht kunt voor informatie over het beleven van de natuur op de Midden Veluwe. Het informatiecentrum is dé startplek voor een bezoek aan de natuur.
Het informatiecentrum van Staatsbosbeheer vormt samen met de Brasserie ‘t Leesten en de Veluwe experts de kern van het Bospaviljoen ’t Leesten. "Oorspronkelijk zou het Bospaviljoen geopend worden op 3 april. Door de coronamaatregelen kon dit echter niet doorgaan. Ook de vrijwilligers konden daardoor niet ingewerkt worden. Nu er steeds meer versoepeling in de maatregelen komen is het informatiecentrum langzaam haar deuren gaan openen. Vanaf 1 augustus gaan we vijf dagen in de week open van 11.00 tot 17.00 uur. De bedoeling is dat we deze uren op termijn nog iets verder uitbreiden", zegt een woordvoerder.

‘t Leesten is een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer en het perfecte startpunt om de Midden Veluwe verder te ontdekken. Heide, bos, cultuurhistorie en water, u vindt het hier allemaal. Vanaf de ruime parkeerplaats stapt u op de fiets naar de schaapskudde op Hoog Buurlo en het iconische Radio Kootwijk of doet u een wandeling over de Leesterheide. Er is een hondenloslooproute. Ook ruiters en MTB-ers kunnen vanaf hier starten met routes over de Veluwe.
De rust en de ruimte van de oeroude Veluwe is het kenmerk van deze plek. Bovendien is de Veluwe het leefgebied van allerlei wilde dieren. Bij het informatiecentrum krijgen bezoekers tips voor de mogelijkheden voor een dagje Veluwe en het spotten van wild.

Schorpioen op de Veluwe
De voor oorwormen kenmerkende achterlijfaanhangsels blijken nog wel eens voor verwarring te zorgen. Bij verstoring buigen de mannetjes hun achterlijf namelijk over het lijf heen naar voren, net als schorpioenen. Het verschil is dat schorpioenen een gifstekel hebben op de plek waar bij oorwormen slechts twee onschadelijke cerci (achterlijfsaanhangsels) zitten. En daarbij: in Nederland komen geen schorpioenen voor. Gelukkig wel zandoorwormen. lees meer op www.boswachtersblog.nl/veluwe/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden