Foto: pr

Vrijwillige alcohol en drugstesten

Bezoekers van het centrum in Apeldoorn kunnen op 31 juli van 16.00 uur tot middernacht een alcohol-of drugstest laten afnemen. 

APELDOORN - Het campagneteam zal bezoekers actief aanspreken en op vrijwillige basis een alcohol- of drugstest afnemen bij bestuurders. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken.

De actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het campagneteam is aanwezig met een bakfiets vol alcohol- en drugstesten en zal het publiek in het centrum van Apeldoorn actief aanspreken en op vrijwillige basis alcohol- en drugstests afnemen. Als uit de test blijkt dat de automobilist geen drugs en/of alcohol heeft gebruikt, ontvangt de bestuurder een presentje. Voor automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, wordt een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht.

Waarom juist nu?
Tijdens het begin van de coronacrisis verplaatste veel van het drank- en drugsgebruik zich van uitgaansgelegenheden naar de thuissituatie. Rijden onder invloed kwam dan ook veel minder vaak voor. Nu het uitgaansleven weer op gang komt, is het belangrijk dat de boodschap ‘Stap niet met alcohol, drugs en zware medicijnen achter het stuur’ ook weer terug is op de plek waar het probleem zich voordoet, namelijk in het uitgaansleven en op kleine evenementen. 

Corona proof
Tijdens alle acties houden wij ons aan de RIVM-richtlijnen. We zetten minder campagneleden in om de 1,5 meter regel beter te kunnen waarborgen en hebben alle middelen corona proof gemaakt om het hygiënische gebruik ervan te kunnen garanderen.

Alcohol & drugs in het verkeer
Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en één van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. Jaarlijks vallen er naar schatting 75 – 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar.

 Maak ook de afspraak
Autorijden vraagt om een heldere blik. Stap dus niet met alcohol, drugs en zware medicijnen achter het stuur. Vanuit de campagne worden automobilisten op allerlei plekken opgeroepen om de afspraak ‘Rijden zonder invloed, daar ga ik voor’ te maken. Doe ook mee door op www.rijdenzonderinvloed.nl op de speciale button te klikken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden