Foto:

Zero waste maand in Apeldoorn

Burgerinitiatief Zero Waste Apeldoorn heeft voor de maand september een aantal leuke evenementen op de agenda staan.

APELDOORN - Na een succesvolle 1e editie in november 2019 heeft Zero Waste de smaak te pakken. De tweede peukenopruimactie in de Apeldoornse binnenstad is 5 september in samenwerking met IVN Apeldoorn.

Volgens Mileu Centraal belandt elk jaar 10 miljoen kilo aan peuken op straat. Daarvan wordt 80% opgeruimd. 2 miljoen kilo (niet stuks, maar kilo!) peuken blijft dus rondslingeren.

Veel mensen denken dat sigarettenfilters biologisch afbreekbaar zijn. Niets is minder waar. Dieren lopen het risico om te stikken in de peuken. Bovendien bevatten veel filters celluloseacetaat (plastic), arseen (rattengif!), lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt, bijvoorbeeld in contact met water sijpelen die chemicaliën dus het water of de grond in.

Het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo'n peuk helemaal is vergaan. ,,Dit vervuilt onze mooie straten dus het is tijd om daar met z'n allen wat aan te doen. Wil je in mee doen? Je kunt op verschillende manieren meehelpen: door flyers & zakasbakjes uit te delen of door peuken te gaan oprapen, Het wordt een bijzondere dag! Meld je aan door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com. Iedereen is er welkom om een handje mee te helpen!" doet de organisatie haar oproep

Verzamelpunt is het Caterplein. Eindpunt is het Stationsplein waar alle peuken op een hoop gegooid worden om te laten zien hoe vervuilend dit is voor de stad.

Info www.facebook.com/events/217629219597886/

Voor de andere evenementen lees onze krant van volgende week. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden