Foto:

Duurzaamheidswandeling in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Apeldoorn - Tot en met 9 augustus staat er een opvallend gekleurde toren in het centrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. In de top van de 21 meter hoge toren prijkt een grote windturbine.

Door Sushilla Kuchler

De GEM-tower,zoals de toren heet, is voorzien van allerlei technische hoogstandjes om op een duurzame manierenergie op te wekken. GEM staat voor Green Energy Mill. Niet alleen de windturbine draagt hier aanbij, ook kan de toren energie opwekken door middel van zonnepanelen. De energie wordt vervolgens opgeslagen in een grote batterij. Zolang de GEM in het Park staat zal de opgewekte stroom gebruiktworden voor de Foodcontainer, een cinema en het opladen van telefoons en elektrische fietsen. Ook de Hoge Veluwe Trotsmarkt op 26 juli zal gebruik maken van de groene stroom.

De GEM-tower werd ontworpen en gerealiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met tien andere Europese bedrijven. Het doel van de toren was oorspronkelijk het verduurzamen van festivals. Zo zou de toren dit jaar onder meer op Paaspop en Glastonbury hebbengestaan. Vanwege de Coronacrisis gingen deze festivals echter niet door en werd onder andere Het Nationale Park De Hoge Veluwe gekozen als vervangende locatie. Een geschikte plek, want duurzaamheid is een actueel thema binnen het Park. Bij het beheren van de natuur wordt continu gezocht naar duurzame oplossingen en bij de bouw van het Park Paviljoen in 2019 was duurzaamheid een van de speerpunten.

Ook bij het organiseren van evenementen is duurzaamheid een belangrijken terugkerend thema. De komst van de GEM-tower naar het Park is bijzonder getimed, want er staan nu tijdelijk twee unieke torens in het Park. Waar de GEM-tower slechts een jaar oud is, viert het iconische Jachthuis Sint Hubertus dit jaar het 100-jarig jubileum. Toch hebben de torens meer gemeen dan enkel hun bijzondere aanblik. De GEM-tower is hypermodern en voorzien van de nieuwste technische snufjes Maar 100 jaar geleden was Jachthuis Sint Hubertus in zijn tijd ook een voorloper op het gebied van techniek.

Speciaal voor de komst van de GEM-tower is er een wandeling ontworpen. De rondwandeling gaat van de hypermoderne GEM-tower naar het 100-jarige Jachthuis Sint Hubertus en weer terug. Men start vanaf de GEM-tower in het centrum van het Park en volgt de route van ongeveer 8 kilometer. Het enige dat men nodig heeft is een mobiele telefoon met een QR-scanner.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden