Hillie en Joyce van VakantieXperts Van Asselt. “We merken dat mensen vooral in augustus en september graag een weekje naar de zon willen." (foto Gert Perdon)
Hillie en Joyce van VakantieXperts Van Asselt. “We merken dat mensen vooral in augustus en september graag een weekje naar de zon willen." (foto Gert Perdon) (Foto: )

Veilig en vertrouwd op zomervakantie: 'Gezinnen en ouderen vaker op vakantie in Nederland'

Apeldoorn - Sinds juni kan er binnen Europa weer worden gereisd. Goed nieuws voor de verstokte vakantieganger en de reisbranche, zeker met de zomervakantie in aantocht. Toch zijn in sommige vakantielanden de maatregelen alweer aangescherpt vanwege nieuwe corona-uitbraken. Hoe vieren Apeldoorners hun vakantie deze zomer; veilig in eigen land, nog veiliger thuis, of toch vol vertrouwen over de grens?

Door Bert Nijenhuis

“De vraag naar vakanties nam weer toe, nadat premier Rutte had aangegeven dat er voorzichtig weer gereisd kon worden”, vertelt Marion de Boer, filiaalmanager bij VakantieXperts Apeldoorn van Asselt. “We merken dat mensen vooral in augustus en september graag een weekje naar de zon willen. Spanje en Griekenland zijn hiervoor het meest in trek, landen die vertrouwd voelen.” Waar normaal gesproken de vraag naar vakanties in het buitenland en last minute reizen de overhand hebben, constateert De Boer nu een duidelijke verschuiving. “Voor veel klanten hebben we de vakanties al omgezet naar de zomer van 2021. Dat heeft toch te maken met twijfel en met de wens om ongedwongen en zonder regels op reis te kunnen. Om dezelfde reden is er momenteel ontzettend veel vraag naar vakanties in eigen land. Nederland is prachtig, alleen het weer kan wel eens wispelturig zijn.”

Beduidend zonniger zijn Zakynthos, Mallorca, Gran Canaria en Aruba. Vakantiebestemmingen die reisbureauketen TUI selecteerde voor ‘inspectiereizen’. “Mijn collega Corine is mee geweest naar Mallorca”, zegt Marja van der Waal, manager bij Tui Apeldoorn. “Om er de situatie te bekijken en bijvoorbeeld te ervaren hoe het is om een mondkapje in het vliegtuig te dragen. Voor landen met ‘code oranje’ – wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden – bieden wij geen vakanties aan.” Van der Waal noemt Turkije als vakantieland dat aanzienlijk minder populair is dan voorgaande zomers. “Vanwege het beperktere aanbod en de veiligheid ligt het accent nu vooral op Griekenland, Spanje, Portugal en de Nederlandse Antillen. Gezinnen met kinderen en oudere klanten kiezen vaker voor vakanties in Nederland. Gelukkig zijn er weer volop mogelijkheden om veilig op vakantie te gaan.”

Marion de Boer adviseert Apeldoornse vakantiegangers om zich vooraf goed in te lezen. “Over de coronamaatregelen in het betreffende land en wat je er verder zoal kunt verwachten. Ook is het belangrijk dat ze niet zelf een vakantie in elkaar zetten, met een losse vlucht en willekeurig hotel. Dan ben je in geval van calamiteiten zoals een lockdown volledig op jezelf aangewezen. Bij een georganiseerde pakketreis heeft de reisorganisatie de plicht om jou te repatriëren. Als je alles los van elkaar regelt, moet je maar zien hoe je thuiskomt. Tot slot raad ik iedereen aan de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken te downloaden. Daarmee word je dagelijks geïnformeerd over de situatie in je vakantieland en op de hoogte gebracht als er calamiteiten zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden