Foto:

Bootcamp en koken tussen de groentes op de Zonnegaard

Apeldoorn - In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf. Lekker naar buiten, kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl. Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer.


Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar, worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen. Beiden waren grotendeels in het voorjaar gepland, maar zijn verplaatst naar het najaar in verband met Corona. Alle Foodcamps zijn buiten en helemaal Corona proof. “Het zijn spannende tijden voor onze boeren, partners uit de horeca, sport en kinderopvang. We roepen dan ook iedereen op om de lokale ondernemers te steunen. We zijn blij dat zowel boeren als partners na de zomer wederom meedoen om kinderen en ouders te trakteren op een Foodcamp bij hen in de buurt”, aldus Judith de Rijk van LekkerBoer.

Gezonde leefstijl en voedseltransitie
LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.


Door zowel consument als voedselketen te betrekken, wil LekkerBoer een bijdrage leveren in de bewustwording en transitie naar een duurzaam voedselsysteem.


Scholen en kinderopvang
Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar, en te combineren met het Gezonde School programma. JLE is een landelijk programma van de ministeries LNV en VWS waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Het doel is om kinderen te leren hoe voedsel geproduceerd wordt en hoe zij zelf gezonde en duurzame keuzes kunnen maken én toe kunnen passen. De Foodcamp wordt door JLE als één van de inspiratievoorbeelden gepresenteerd!

Lokale organisatie
LekkerBoer verzorgt de organisatie van de Foodcamps. Daarbij werkt ze nauw samen met deskundige partners. Zo verbindt elke Foodcamp lokale partijen op het gebied van een gezonde en duurzame leefstijl.

In een rondje over de tuinderij laat Carlijn Geluk de deelnemers zien wat er voor nodig is om op een natuurlijke manier groenten op haar bedrijf te telen. Chef-kok Onno Pel van Charmehotel Oranjeoord maakt samen met kinderen en ouders wat lekkers klaar met de zelf geoogste producten van de tuinderij in de LekkerBoer foodtrailer. Ouders hoeven thuis dus niet te koken. Maarten Ter Horst van Bootcamp055 neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp tussen de groentes. De Foodcamp wordt ondersteund door bedrijven uit de voedselketen, leveranciers en afnemers van de tuinderij.

Waar en wanneer
Zaterdag 12 september bij tuinderij de Zonnegaard, Appenseweg 7 in Voorst.
Op 16 oktober, tijdens de nationale Dutch Food Week, is er een tweede Foodcamp in Apeldoorn / Voorst bij melkveebedrijf De Bolkhorst.
Op www.lekkerboer.nl/foodcamp is meer informatie te vinden en een overzicht van alle Foodcamps.

Opgave en kosten
Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders voor de Foodcamp via www.lekkerboer.nl/foodcamp. De prijs is 7,50 euro per persoon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden