St. Hubertus, werkzaamheden aan de vijver. (Bron foto: Fotoarchief Kröller-Müller Museum, Otterlo)
St. Hubertus, werkzaamheden aan de vijver. (Bron foto: Fotoarchief Kröller-Müller Museum, Otterlo) (Foto: Bron foto’s: Fotoarchief Kröller-Müller Museum, Otterlo)

Technisch hoogstandje van weleer; 'Berlage ontwierp ook het complete interieur'

Apeldoorn - Jachthuis Sint Hubert is een markant gebouw aan de noordkant van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, gelegen tussen Otterlo en Hoenderloo. Het is gebouwd tussen 1914 en 1920.

Door Aafke Kylstra

Het ontwerp is van de hand van architect Hendrik Petrus Berlage. Berlage, toen al een bekend en gewild architect, kreeg de opdracht van het echtpaar Kröller-Müller om een representatief buitenverblijf te ontwerpen om zakenrelaties en andere gasten te ontvangen. Deze opdracht ging hij graag aan, waarbij hij de legende van Sint Hubertus meenam in het ontwerp. De plattegrond van het pand is in de vorm van een gewei, de toren heeft een kruis in het metselwerk dat het lichtend kruis in het gewei van het Hubertushert symboliseert. In 1919 nam de architect ontslag vanwege onenigheid met zijn opdrachtgeefster, waarna architect Henry van de Velde de bouw van het Jachthuis afrondde.

Berlage ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het complete interieur van het Jachthuis. Hij liet bewust veel constructieve elementen zichtbaar. Kenmerkend voor het ontwerp zijn de geglazuurde bakstenen. Het verfwerk en kleurgebruik is van kunstenaar Bart van der Leck, professor Arthur Henning heeft de glas-in-lood ramen ontworpen. Bijzonder zijn de technische hoogstandjes, zoals een elektrische lift, een centraal uurwerk- en stofzuigsysteem, centrale verwarming en Pullmann schuiframen. Deze ramen zakken tot in de kelder, waar ze gereinigd kunnen worden, zonder overlast voor de bewoners.

Ook de omgeving van het Jachthuis met geometrische tuinen en vijverpartijen is ontworpen door Berlage. In de periode 2011-2016 zijn verschillende herstelprojecten uitgevoerd om de tuin- en parkaanleg terug te brengen naar de kracht van het originele ontwerp. De Berlagewandeling rondom de vijver, ook geschikt voor mindervaliden, is daarvan een mooi voorbeeld. Het wandelpad is weer strak langs de vijver gelegd, overal even dicht langs de oever, conform het oorspronkelijke ontwerp.

Na de overdracht van landgoed “De Hooge Veluwe” en het Jachthuis aan Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, bewoonde het echtpaar Kröller-Müller het pand nog enige tijd. Toen in de Tweede Wereldoorlog het Kröller-Müller Museum in gebruik was als noodhospitaal, verbleven de verpleegsters in het Jachthuis. Inmiddels is het in gebruik als museum en opengesteld tijdens rondleidingen. Vanaf 1 juli is het Jachthuis weer dagelijks te bezoeken. De Theekoepel is dagelijks geopend van 11-17 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden