In 2017 verhuisde Ingrid van der Lee met man Ard en kinderen Lucas en Anouk van de Randstad naar Apeldoorn om er een B&B te beginnen.  (foto Gert Perdon)
In 2017 verhuisde Ingrid van der Lee met man Ard en kinderen Lucas en Anouk van de Randstad naar Apeldoorn om er een B&B te beginnen. (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

B&B maakt van de nood een deugd: 'We hebben de kamers flink onder handen genomen'

Apeldoorn - Door de coronacrisis komen er minder buitenlandse toeristen naar Nederland en gaan er minder Nederlanders in eigen land op vakantie. De toerismebranche loopt hierdoor miljarden mis. Zo zagen Bed & Breakfast-uitbaters hun gastenstroom drastisch afnemen. Ingrid van der Lee van de Apeldoornse B&B ‘In de aap gelogeerd’ moest het zelfs drie maanden zonder gasten doen. Ze besloot echter niet bij de pakken neer te zitten, maar van de nood een deugd te maken.

Door Bert Nijenhuis

Een restaurant kan een bezorg- of afhaaldienst beginnen. Een culturele instelling kan het publiek online bedienen. Maar voor een B&B is het beduidend moeilijker om alternatieven te vinden. “Het beste dat wij konden doen, was positief blijven en vertrouwen houden in de toekomst”, vertelt Van der Lee. “In tegenstelling tot de horeca waren wij niet verplicht de deuren te sluiten. Maar omdat er toch geen reserveringen waren, hebben we onze drie gastenkamers eens flink onder handen genomen. We hebben de kozijnen geschilderd, deuren vervangen en ook de buitenkant van een nieuwe laag verf voorzien.”

Die positieve instelling werd uiteindelijk beloond, want – mede door de versoepelingen – druppelen de reserveringen weer gestaag binnen. “Begin juni hebben we de draad opgepakt, wat best spannend was", bekent de uitbaatster. "We zijn voorzichtig begonnen met één kamer. Vooral voor onszelf, want de gezondheid van je familie is een groot goed. Mijn man, onze twee kinderen en ik verblijven uiteindelijk toch in hetzelfde huis als de gasten. Ik ben iemand die het de mensen graag naar de zin maakt. De grote vraag was echter: kan dat ook op anderhalve meter afstand?” Van der Lee is tot de ontdekking gekomen dat dit zeker mogelijk is, al vereist het enige creativiteit. “We hebben ons goed laten voorlichten door het RIVM. Het coronavirus blijkt niet lang buiten het lichaam te kunnen overleven, daarom is het geoorloofd om zelf de bedden af te halen en op te maken. Maar dan wel met beschermhandschoenen aan. Wat gek genoeg sneller wende dan een mondkapje.”

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het runnen van een B&B in coronatijd meer tijd en ook meer geld kost. “We maken zelf vaker schoon en voor de gasten zijn overal ontsmettingsmiddelen klaargezet. Het samenstellen van het ontbijt heeft beduidend meer voeten in de aarde. Zo verpakken we alle vleeswaren en broodjes nu afzonderlijk.” Sinds de 'heropening' verwelkomt ‘In de aap gelogeerd’ voornamelijk gasten in de weekeinden. “Door de week is het nog erg rustig. We kregen in februari al de eerste annuleringen uit het buitenland en dat is nog steeds voelbaar. Uiteraard zijn we ook afhankelijk van de toeristische trekpleisters in de omgeving, zoals Apenheul. Omdat je vooraf moet reserveren, hebben ze daar ook te maken met minder bezoekers. Spontane bezoekjes kunnen niet meer. Wij zijn dus zeker gebaat bij verdere versoepelingen. In juli mogen de sauna’s weer open en dan hopen we weer bezoekers van Thermen Bussloo te verwelkomen. Verder hoop ik dat er spoedig een vaccin komt, zodat volgende zomer alles weer als vanouds is.”

Van der Lee is zeer te spreken over de gasten die in coronatijd gebruik maken van haar B&B. “Ze houden ze zich keurig aan de regels. Aan sommige gasten hebben we sowieso geen omkijken. Zo verblijft hier geregeld een zakelijke gast die niet ontbijt en zelf een sleutel heeft.”

In 2017 verhuisde Ingrid van der Lee met man Ard en kinderen Lucas en Anouk van de Randstad naar Apeldoorn. “We hebben dit huis gekocht met het idee er een B&B van te maken. ‘In de aap gelogeerd' is dus een belangrijke inkomstenbron. Daarnaast heeft Ard ook een baan, waardoor we tijdens deze crisis gelukkig nooit echt in de problemen zijn gekomen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden