Foto:

Henk Laurens uit Ugchelen draagt het veteraan zijn met trots

Apeldoorn - Nederland telt zo’n 100.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, waarvan 14.335 woonachtig in Gelderland. Ook tijdens de huidige coronacrisis. Als eerbetoon aan onze veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. 

Veteraan Henk Laurens uit Ugchelen:"Ik ben een trotse veteraan"

‘Een gevoel van veiligheid en rust brengen bij de plaatselijke bevolking zodat zij hun normale leven enigszins weer kunnen oppakken.’ Dat was voor Henk de voornaamste drijfveer om bij de landmacht te gaan. ‘Daarnaast waren het avontuurlijke buiten werken en kameraadschap natuurlijk erg aantrekkelijk. tijdens de vijf keer dat ik uitgezonden ben, heb ik vriendschappen voor het leven opgebouwd. Iets wat mij voor altijd bij zal blijven uit die tijd is dat ik op 4 mei 1979 een kameraad verloren ben door een tragisch ongeval met een vuurwapen. We waren in Libanon en het was mijn eerste missie. Sinds die dag heeft 4 mei voor mij een gezicht.’ Al langere tijd besteedt Henk veel tijd aan vrijwilligerswerk voor veteranen. Zo is hij onder andere vicevoorzitter van het veteranen comité Apeldoorn Epe Voorst. Hij is de Penningmeester van de Prinses Irene brigade en Penningmeester van de overkoepelende organisatie van alle verenigingen bij zijn regiment. Ook is hij nuldelijnsondersteuner. Hoewel hij met Functioneel Leeftijdsontslag is, werkt hij tijdelijk nog 20 uur per week als burger bij Defensie. ‘Ik doe dit werk omdat ik het belangrijk vind en er plezier uit haal. Op deze manier onderhoud ik ook de goede band met mijn kameraden van vroeger.’ Henk kijkt terug op een mooie rijke loopbaan bij de landmacht. ‘Ik ben een trotse veteraan. Al meerdere malen mocht ik op de Nederlandse Veteranendag eind juni in de ridderzaal aanwezig zijn. Ik heb ook een aantal keren het defilé gelopen. Dat was een prachtige ervaring. Het is jammer dat dat dit jaar niet kan. Er komt vast een waardig vervangend programma dit jaar.’

Veteranendag 

Dit jaar wordt de dag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken. Het programma is daarnaast ook te volgen via de website en social media kanalen.

De gasten in de Ridderzaal zijn vier veteranen, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Daarnaast zijn de winnaar van de Kidschallenge 2020 en de voorzitter van de jubilerende Vereniging van Drager Militaire Dapperheidsonderscheidingen aanwezig.

Programma Ridderzaal

Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike Hoogewoning, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis, Dennis Kroon, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte, Rick Torenstra, ingezet in Afghanistan en lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik Fockens, vijf jaar lang ingezet in NL-Indië.

Verder is majoor Frans Erkelens aanwezig, Srebrenica-veteraan en voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen. Hij is aanwezig omdat zijn vereniging jubileert, ze bestaat 50 jaar.

Namens de Krijgsmacht zijn Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang aanwezig. Tevens zal Alex, de winnaar van de Kidschallenge, als speciale gast aanwezig zijn. Hij maakte een winnende vrijheidsvlog. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een eigen boodschap.

Tussen de onderdelen in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’’ en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld - in beeld - met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem.

Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer ‘Soldier On’

Symbolisch defilé

Vooruitlopende op zaterdag 27 juni liepen vier veteranen een mini-defilé dat in de tv-uitzending op Veteranendag wordt getoond. Zij ontvingen een muzikale aubade op het Malieveld en liepen toen naar de Kneuterdijk, het defileerpuntpunt, waar normaliter de Koning het defilé afneemt. Een van de veteranen die meeliep is Cambodja-veteraan Marc van Swaal: “Vroeger ging ik nooit naar Veteranendag, maar sinds enkele jaren ben ik helemaal om. Meelopen in het defilé geeft mij een ontzettend goed gevoel. Dat ik dit jaar mag meelopen is ontzettend bijzonder en zal ik waarschijnlijk nooit meer vergeten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden