Argentina Cotcheza, Taijiquan
Argentina Cotcheza, Taijiquan (Foto: Gerrit Dielissen)

Apeldoornse Argentina Cotcheza in top tien van EK Taijiquan online

Apeldoorn - Argentina Cotcheza, wist een 7e plaats te veroveren op het onderdeel Taijiquan Yang-stijl. Taiji is een oude krijgskunst die ook wel bekend staat als Chinees schaduwboksen. 

Cotcheza is een van de negen atleten die voor Nederland (Federatie Oosterse Gevechtskunsten/NOC*NSF) meedoen aan deze wedstrijd. Een EK dat aanvankelijk in april in Moskou zou plaatsvinden, maar dat nu online wordt georganiseerd. Een succesformule, want er wordt door ruim 500 atleten uit 22 landen aan deelgenomen.

 “Ik ben super blij met en trots op mijn 7e plaats”, zegt Argentina Cotcheza. “Een topprestatie”, aldus coach Hoyer, “De atleten die voor haar eindigden zijn stuk voor stuk full-time topsporters uit Roemenië of Rusland, die in door de overheid gesponsorde sportinternaten trainen en leven. Daar is met onze bescheiden middelen niet tegen op te boksen”. Dat trainen onder een regime van Covid-19 extra moeilijk is, daar weet Argentina Cotcheza over mee te praten. De trainingen met de centrale selectie stopten noodgedwongen, de derde week van maart. 

Net op het moment dat zij zich haar nieuwe wedstrijdvormen had eigengemaakt. Vanaf dat moment stond zij er alleen voor. Wat volgden waren lange uren, dagen van solotrainingen binnenshuis, zoom-trainingen met instructie op afstand, en meerdere avonden per week trainen in een van de mooie stadsparken die Apeldoorn rijk is. Pas enkele weken voorafgaand aan het EK kon weer, onder streng protocol met 1,5-meter afstand, onder leiding van de coach getraind worden. Een zware periode, maar ook een waar Cotcheza met plezier en dankbaarheid op terugkijkt. “Het is alleen jij en jouw ambitie”, dat is een test van karakter.

“Volgend jaar hoop ik evenwel weer mee te kunnen doen aan een ouderwets EK op locatie”, zegt Cotcheza. "En als alles gaat zoals gepland, ook aan het uitgestelde 4e wereldkampioenschap Taijiquan in Catania, Italië. Dat wordt echt een groot sportief avontuur! Een nieuwe mijlpaal in mijn sportcarrière."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden