Werkgroep 5G Apeldoorn opgericht. 'Gevaar voor gezondheid en privacy'


De primaire doelstelling van de werkgroep 5G is mensen informeren. "Want hierin faalt de overheid."
De primaire doelstelling van de werkgroep 5G is mensen informeren. "Want hierin faalt de overheid." (Foto: )

Werkgroep 5G Apeldoorn opgericht. 'Gevaar voor gezondheid en privacy'

Apeldoorn - Een landsdekkend systeem dat je eigen wifi overbodig maakt en de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld de wasmachine op afstand aan te zetten met je mobieltje. De overheid heeft vergevorderde plannen om licenties te verstrekken aan telecombedrijven die een 5G-netwerk over het land willen uitrollen. Waar sommigen niet kunnen wachten op een beter en sneller internet, vrezen anderen de straling. Apeldoornse tegenstanders hebben zich verenigd in de werkgroep 5G.

Door Bert Nijenhuis

“Ik heb in Apeldoorn een aantal bijeenkomsten over 5G bezocht, maar vond dat er weinig aandacht was voor de gezondheidsaspecten”, licht initiatiefneemster An Paridaen toe. “Terwijl straling op al onze cellen werkt en op termijn tot een verslechtering van de gezondheid kan leiden. Ik merkte om me heen dat dit veel mensen bezighoudt.” Volgens de werkgroep is het grote verschil met 2G, 3G en 4G dat er bij 5G op hogere frequenties wordt uitgezonden. “Die reiken minder ver en daarom moeten er meer zendpunten worden aangebracht”, waarschuwt Paridaen. “Als er om de honderd tot tweehonderd meter een kleine zendmast is, zal er overal wifi zijn en kan niemand zich ervoor afsluiten. Mensen die overgevoelig voor straling zijn, weten niet meer waar ze naartoe moeten.”

Ook enkele van de twintig leden tellende werkgroep 5G kampen met door straling veroorzaakte klachten. “Ze moeten er hun hele leven op aanpassen”, weet Paridaen. “Eén lid gaat om die reden zelfs verhuizen naar een huis in de bossen bij Epe. Klachten die door straling worden veroorzaakt zijn erg divers en vaak ‘vaag’, waardoor ze ook gemakkelijk toe te kennen zijn aan andere oorzaken. Als je regelmatig hoofdpijn hebt, hoe kom je er dan achter dat die wordt veroorzaakt door straling? Een huisarts kan je hiermee niet helpen. Je moet het zelf uitzoeken.”

Naast onze gezondheid kan 5G volgens Paridaen ook onze privacy aantasten. "Omdat het netwerk niet alleen zendt maar ook ontvangt, kan via onze mobieltjes precies worden achterhaald wat we allemaal aan het doen zijn. Een kwaadwillende overheid zou er misbruik van kunnen maken.” Kwaadwillend is de werkgroep 5G zelf allerminst. De initiatiefneemster benadrukt dat de leden geen zendmasten in brand stekende anti-5G-activisten zijn. “We keuren elke vorm van geweld af. Wij verspreiden flyers in Apeldoorn en lichten politieke partijen voor. Onze primaire doelstelling is mensen informeren, want hierin faalt de overheid. Het enige wat we te horen krijgen, is dat er niets aan de hand is zolang de straling onder de limieten van het ICNIRP blijft. Aangezien er ook mensen uit de industrie in deze organisatie zitten, kun je je afvragen of dit betrouwbaar is. Wij vinden dat 5G er pas mag komen als voor honderd procent is aangetoond dat de straling geen schade veroorzaakt. Telecombedrijven proberen het er nu zo snel mogelijk door te drukken. Maar het mag toch niet zo zijn dat financieel gewin voor onze gezondheid gaat?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden