De biologische markt aan de Asselsestraat: wachten in een ruime rij voor het lekkerste brood, kaas of verse groenten. (foto Anja Straathof)
De biologische markt aan de Asselsestraat: wachten in een ruime rij voor het lekkerste brood, kaas of verse groenten. (foto Anja Straathof) (Foto: Anja Straathof)

Vroeg op pad of wachten in ruime rij "We bezorgen de kaas nu gratis in Apeldoorn en omgeving"

Apeldoorn - Een doordeweekse ochtend in coronatijd. Het belooft een mooie dag te worden, maar veel Apeldoorners liggen nog op één oor. In de Hofstraat fietst een enkeling; een zorgmedewerker zo te zien. Het witte uniform piept onder haar winterjas uit.

Door Anja Straathof

Klokslag 7 uur gaat het Albert Heijn-filiaal in de Deventerstraat al open, speciaal voor 70-plussers. In het eerste kwartier druppelen wat senioren binnen. Een mijnheer zucht even, terwijl hij een karretje pakt. “Hè, hè, ik ben er. Ik kom nu extra vroeg mijn bed uit. Het is absoluut geen leuke tijd, hoor.”

Verspreid

“Mensen die vroeg komen, vinden het fijn dat het zo rustig is in de winkel”, zegt een medewerkster, terwijl ze handvaten van de supermarktkarretjes schoonmaakt. “Anderen komen verspreid over de dag. Ik denk dat mensen nu liever elke dag iets komen halen.”

Gezeur of angstig

“Er zijn mensen die het allemaal maar gezeur vinden, wat er nu gebeurt,” vertelt ze verder. “ ‘Ik heb de oorlog meegemaakt’, zeggen ze dan. Anderen zijn toch wel angstig.”

Volle tassen

Ondertussen verlaat een andere klant de winkel alweer, met twee volle tassen. Bij zijn fiets neemt hij de tijd om de boodschappen over te doen in de fietstassen. “Zo, ik heb het weer voor een tijdje binnen. Maar wel fijn hoor, dat je nu op je gemak boodschappen kunt doen.”

Hoge positie

In de Hoofdstraat blijft het de hele ochtend rustig. Geen wonder: veel winkels blijven gesloten omdat men de veiligheid van medewerkers zo wil garanderen. “Er zijn ook winkels die later opengaan, omdat er weinig klanten zijn”, vertelt een medewerkster van Van der Wal Jolink. Toevallig wordt de Stadsbakkerij nu verbouwd en verkoopt ze brood vanuit een verkoopwagen. ”Met afstand houden hebben wij hier absoluut geen probleem”, zegt ze lachend, vanuit haar hoge positie. Maar we missen de passanten die hier gewoonlijk brood komen halen.”

Horeca gesloten

Dat is ook de ervaring van Laura van Het Kaaslokaal in de Deventerstaat. “Er zijn minder klanten, maar we zijn wel druk. De horeca is gesloten, dat merken we goed. Eigenaren van restaurants bellen bijvoorbeeld omdat ze andere betalingsafspraken willen maken. De winkel is geen inloopwinkel meer, maar met een tafel hebben we een soort toonbank gemaakt bij de ingang. Bovendien laten we iedereen weten dat we onze producten nu gratis bezorgen in Apeldoorn en omgeving.”

Looproute met krijt

De biologische markt aan de Asselsestraat trekt een vast publiek. Met krijt is een looproute gemaakt. Op gepaste afstand staan de klanten in het zonnetje te wachten. Geduldig of gelaten? "Oh, ik heb het er graag voor over", zegt de achterste mevrouw in de rij. "Hier is verreweg het lekkerste brood te krijgen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden