Al jaren dronken Peter Groen (36) en schoonvader Henk – met mate – graag een borreltje samen. Nu hebben ze hun eigen distilleerderij. (foto Gert Perdon) (Deze foto is gemaakt vóór de corona-uitbraak)
Al jaren dronken Peter Groen (36) en schoonvader Henk – met mate – graag een borreltje samen. Nu hebben ze hun eigen distilleerderij. (foto Gert Perdon) (Deze foto is gemaakt vóór de corona-uitbraak) (Foto: )

Licht rokerige whisky van de Veluwe. 'We willen met lokale graan-leveranciers samenwerken'

Apeldoorn - Al jaren dronken Peter Groen (36) en schoonvader Henk – met mate – graag een borreltje samen. Door hun liefde voor onder meer cognac en whisky groeide de interesse in gedistilleerde dranken. De grote merken maakten langzaamaan plaats voor onbekende bottelingen en na een cursus distilleren, rees de vraag: ‘Kunnen wij dit zelf ook?’ In 2017 openden ze de onder de naam De Groene Draak de eerste Apeldoornse distilleerderij. Drie jaar later is de rek er nog lang niet uit.

Door Bert Nijenhuis

“Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt?” noemt Peter als voorbeelden van vragen die steeds vaker opborrelden tijdens het nuttigen van een glaasje gedistilleerd. “De meeste distilleerderijen laten echter aan niemand zien hoe ze te werk gaan. Tijdens een cursus in de Betuwe hebben we de eerste kneepjes van het distilleerproces geleerd. Vervolgens zijn we het thuis gaan proberen. Aanvankelijk met een klein setje dat gewoon op het gasfornuis paste.”

Als dat goed uitpakt en naar meer smaakt, besluiten Peter en Henk de zaken serieuzer aan te pakken. “Dat moest ook wel, want het is illegaal om thuis voor jezelf te distilleren, hoe kleinschalig ook. De Belastingdienst wil geen inkomsten mislopen, dus daar staan hoge boetes op.” Schoonzoon en schoonvader beginnen een kleine maar officiële en legale distilleerderij in de garage van Peter. “Daar stoken we acht tot tien keer per jaar. Als we een weekeind flink doorstoken, pakweg twaalf uur per dag, dan houden we zo’n dertig liter distillaat over. Het basisproces is altijd hetzelfde. Vandaar uit kun je alle kanten op experimenteren.”

Dat doen de Apeldoorners met hart en ziel, wat tot dusver heeft geleid tot een assortiment bestaande uit een jonge jenever, gin en een korenaar. “Een aantal slijterijen in de regio verkopen flessen van De Groene Draak, die het vooral goed doen als cadeau-artikelen”, weet Peter, die op dit moment met Henk werkt aan de grootste uitdaging tot dusver: een heuse Veluwse single malt whisky. “Daarvoor gelden meer regels, om te beginnen moet whisky al minimaal drie jaar rijpen. Dat proces is nu gaande. Af en toen proeven we alvast een beetje. De smaak is nu nog scherp. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat de whisky niet te lang in de vaten blijft zitten, want dan ontstaat er een houtsmaak.”

Eind dit jaar, begin 2021 hoopt distilleerderij De Groene Draak een licht rokerige whisky genaamd Appoldro aan het assortiment toe te voegen. “Waarschijnlijk komen er daarna andere whiskysoorten, want we blijven experimenteren. We gebruiken al water van de Veluwe, maar willen bijvoorbeeld ook met lokale graanleveranciers gaan samenwerken. Verder hebben we plannen dranken op verschillende plaatsen in de regio te laten rijpen. Of dat effect heeft zal moeten blijken, maar je geeft een fles in elk geval wel een mooi verhaal mee.”

Bij De Groene Draak draait het om nostalgie, vakmanschap en passie voor het ambacht. Peter: “De meeste distilleerderijen gebruiken robots. Met een app of via een touchscreen kan het proces dan eenvoudig worden bijgestuurd. Wij gebruiken een alambiek, een klassieke koperen distilleerketel uit Spanje, en doen alles handmatig en op gevoel. Wij produceren liever iets speciaals op kleinschalige wijze, dan dat we veel geld verdienen met massaproductie. Kwaliteit boven kwantiteit.”

Het aantal distilleerderijen in Nederland neemt toe. “Een paar jaar geleden waren het er nog vijf”, berekent Peter Groen. “Nu zijn er zo'n dertig. Wij onderscheiden ons met uit de beste granen gestookte alcohol. Voor ons geen industriële, goedkope variant.”

De zaken gaan goed, maar als het aan Peter Groen ligt, blijft De Groene Draak voorlopig een hobby. “De relatie met mijn schoonvader is nu nog goed, dat moet zo blijven, haha. Nee, de samenwerking verloopt goed. Ik werk fulltime en hij is een paar jaar met pensioen. We denken er in elk geval over om workshops te gaan geven. Verder zien we wel wat de toekomst brengt. We sluiten niets uit.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden