Zo’n 250 huishoudens - pakweg zevenhonderd monden - doen een beroep op de Voedselbank Apeldoorn.
Zo’n 250 huishoudens - pakweg zevenhonderd monden - doen een beroep op de Voedselbank Apeldoorn. (Foto: )

Voedselbank doorstaat de coronacrisis. 'Waarschijnlijk wordt het een kortstondige toestroom'

Apeldoorn - Waar veel voedselbanken vanwege een sterk teruglopende aanvoer en aangescherpte regels de deuren hebben moeten sluiten, staat de Voedselbank Apeldoorn nog altijd fier overeind. “Uiteraard hebben wij ook te maken met de gevolgen van de coronacrisis”, zegt voorzitter Hetty Heddema. “Maar er moet heel wat gebeuren voordat wij omvallen.”

Door Bert Nijenhuis

Dat de Voedselbank Apeldoorn sinds de verbouwing van vorig jaar een supermarktconcept hanteert, noemt Heddema nu een geluk bij een ongeluk. “De uitgifte van boodschappen wordt over drie dagen verspreid. Bezoekers komen op afspraak, waardoor het nooit te druk is. Er mogen maximaal vijf personen in de wachtruimte. Terwijl zij wachten, gaan vrijwilligers hun boodschappen bij elkaar verzamelen en de pakketten klaarzetten. Bij ons was dus sowieso al nooit sprake van grote groepen mensen. Uiteraard hebben we vanwege de coronacrisis wel extra hygiënische maatregelen getroffen.”

Ook ontkwam de Voedselbank Apeldoorn niet aan de gevolgen van de hamsterwoede. “Dat leidde met name in de eerste week van de crisis tot problemen”, vervolgt Heddema. “Zo was er op een bepaald moment geen brood meer. Zuivelproducten kwamen slechts nog mondjesmaat binnen. Daar stond wel weer tegenover dat we overladen werden met restvoorraden uit de horeca. Triest natuurlijk dat horecabedrijven de deuren moesten sluiten, maar wij hebben er tijdelijk van kunnen profiteren. Nog steeds worden we verrast met producten. Zo kregen we vorige week 450 kant-en-klaarmaaltijden aangeboden. Geweldig!”

Buffer

Zo’n 250 huishoudens doen een beroep op de Voedselbank Apeldoorn, die telkens voor drie dagen aan voedsel meekrijgen. “Daarmee worden pakweg zevenhonderd monden gevoed”, berekent de voorzitter. “We weten dat dit aantal als gevolg van de coronacrisis zal gaan toenemen. Dat merken we nu nog niet, omdat mensen naar ons worden doorverwezen door onder meer de Stadsbank, het Leger des Heils en Vluchtelingenwerk. Daar gaat tijd overheen. Waarschijnlijk wordt het een kortstondige toestroom.”

Heddema zegt niet bang te zijn dat er niet aan een toenemende vraag naar voedsel voldaan kan worden. “Vanwege het feit dat zoveel mensen ons een warm hart toedragen. Een tas met boodschappen is natuurlijk een mooi gebaar, maar lastig te verwerken. Daarom vragen we iedereen die ons wil helpen om een financiële donatie. Mocheten we door onze voorraad heen zijn, dan kunnen we door artikelen te kopen voor een buffer zorgen. Dat is niet gebruikelijk, maar nood breekt wet.”

Arbeidskracht zal in elk geval niet ingekocht hoeven worden, want de Voedselbank Apeldoorn heeft een flinke reservelijst met vrijwilligers. “De afgelopen weken hebben we veel aanmeldingen ontvangen, hartverwarmend. Onze vaste lijst van vrijwilligers telt ongeveer zeventig mensen. De meesten zijn aardig op leeftijd en een aantal daarvan werkt tijdelijk niet vanwege de risico’s. Doordat iedereen een stapje extra doet, redden we het momenteel nog prima met onze eigen mensen. Het is onder andere mijn taak om goed naar ze om te kijken en ervoor te zorgen dat ze de benen eronder houden. Dat we dankbaar werk doen, helpt daar ongetwijfeld bij!"

De coronacrisis maakt het voor klanten van de Voedselbank Apeldoorn, die (tijdelijk) niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, extra moeilijk. Elke vorm van steun is daarom zeer welkom. Doneren kan via: voedselbank-apeldoorn.nl.

Vorige week werd de Voedselbank Apeldoorn verrast met een donatie van 5000,- euro van de Apeldoornse Markten. De Apeldoornse markthandelaren hadden geld opzij gezet voor een aantal acties de komende tijd, die vanwege de coronacrisis geen doorgang kunnen vinden. Als blijk van waardering hebben ze besloten het bedrag over te maken aan de plaatselijke voedselbank.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden