Vanavond bestaat de avondploeg uit Jorrit, Joost, Daan en Ruben. Jorrit: "Ruben is het snelst met bezorgen in De Maten". (foto Anja Straathof)
Vanavond bestaat de avondploeg uit Jorrit, Joost, Daan en Ruben. Jorrit: "Ruben is het snelst met bezorgen in De Maten". (foto Anja Straathof) (Foto: Anja Straathof)

Afstand is groter, contact voelt dichtbij. 'Klanten zijn altijd blij als ze hun pakket ontvangen'

Apeldoorn - "Ik was net bij een mevrouw aan de deur om medicijnen af te leveren". Fietskoerier Koen komt terug van zijn ronde door het centrum van Apeldoorn. "Zo gek. Ze wist echt niet dat er zoiets als corona heerst." Hij zet zijn knalgroene bakfiets op slot, handelt geroutineerd de administratie af op zijn telefoon en gaat door met de planning van de avondronde.

door Anja Straathof

"Gelukkig kunnen we ons werk blijven doen", zegt Peter Dorenbos, eigenaar van Fietskoeriers Apeldoorn. "Sterker zelfs: een deel van het werk neemt toe. Vooral apothekers zijn nu heel blij met ons. Ze willen liever niet dat kwetsbare mensen hun medicijnen afhalen in de apotheek en wij zijn in staat daar snel op in te springen met onze bezorging.

Afstand houden

Koerier Esther had gisteren een avondronde. Die bestaat voornamelijk uit het bezorgen van pakketten bij particulieren. "Ook wij houden ons aan het advies om afstand te bewaren, hebben wegwerphandschoenen en ontsmettingsmiddelen voor de koeriers. We zetten het pakje nu voor de deur en degene die het pakket in ontvangst neemt, kan het dan zelf oppakken. Dat doen we natuurlijk wel in overleg met de klant."

Grappen over de stoep

Esther: "Ik merkte gisteren al dat bezorgen heel bijzonder is in deze corona-tijden. De fysieke afstand die je nu hebt is groter, maar het contact met de mensen voelt heel dichtbij. Iedereen werkt goed mee en er vliegen ook grappen over de stoep omdat het iets mafs heeft om zoveel afstand te bewaren." "Da's het mooie van dit werk", zegt Peter. "Mensen zijn eigenlijk altijd blij als ze een pakket ontvangen."

Koeriers en koerinnen

Steeds meer mensen kennen Fietskoeriers Apeldoorn. De pakweg 25 mannen en vrouwen zijn van verre herkenbaar door de knalgroene bakfiets en hun jack in dezelfde kleur. "De koeriers en 'koerinnen' - zoals ik ze weleens noem - variëren in leeftijd van 18 tot pakweg 60 jaar. Ze vinden fietsen leuk. Er zitten wat fanatiekelingen bij, maar zeker niet allemaal. Het zijn studenten en zzp'ers. Er zijn er ook een paar met een vaste baan, die één of meerdere keren per week wat uren als fietskoerier werken. 't Is werken en sporten tegelijk."

Stil op straat

Koerier Anja komt terug van haar middagronde langs bedrijven. "Het is echt stil op straat. De meeste bedrijven waar we komen zijn open, maar dat kan over een paar dagen anders zijn. 's Middags kom ik meestal veel scholieren tegen; nu niet. En dat terwijl het nu top-fietsweer is, met een lekker voorjaarszonnetje."

Bikkel

Andere dingen blijven onveranderd. "Bij een stoplicht vroeg een andere fietser me of de bakfiets wel ondersteuning heeft. Maar dat is niet het geval. We hebben vier gewone bakfietsen en pas sinds kort eentje die elektrisch is. Dus ik zei: 'Nee hoor, ik ben een bikkel.' Daar moest hij om lachen. 'Dan ben ik ook een bikkel!', was zijn reactie."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden