Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer.
Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer. (Foto: )

Waar komt ons eten eten vandaan?

Apeldoorn - In 2019 nam LekkerBoer het initiatief om van het voedselverhaal een avontuur te maken op een boerenerf. Lekker naar buiten, kinderen met ouders, voor een gezonde leefstijl.

Dit jaar organiseren boeren en tuinders opnieuw een serie Foodcamps op het erf samen met LekkerBoer. Apeldoorn en Twello hebben de primeur, als het Corona virus het toelaat, en anders wordt het verschoven naar een later moment voor de zomer. Op 17 april stonden ook de landelijke Koningsspelen gepland, en daar zou tijdens de Foodcamp ook aandacht aan worden besteed, maar die gaan vanwege het corona virus niet door.


Je uitleven samen met jouw vader of moeder tijdens de bootcamp. Daarna samen op voedselavontuur! In de stal, de wei, de boomgaard of de groentetuin scharrel je je producten bij elkaar om samen te bereiden in de foodtrailer met een echte kok. Zelfgemaakt, vers, gezond en lekker. De boer helpt je bij het oogsten en vertelt erover. Op het land bij de boer proef je je eten pas écht!Naast deze wekelijkse evenementen voor kinderen en ouders in voor- en najaar, worden Foodcamps ook georganiseerd voor scholen.

LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen.

Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar, en te combineren met het Gezonde School programma.JLE is een landelijk programma van de ministeries LNV en VWS waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Het doel is om kinderen te leren hoe voedsel geproduceerd wordt en hoe zij zelf gezonde en duurzame keuzes kunnen maken én toe kunnen passen.

Boer Harry Bieleman neemt de deelnemers mee over zijn bedrijf en gaat melk met de kinderen ‘oogsten’ van zijn favoriete koe. Kok Onno Pel van Charmehotel Oranjeoord maakt samen met kinderen en ouders wat lekkers klaar met de producten van de boerderij in de LekkerBoer foodtrailer. Ouders hoeven dus thuis niet te koken. De plaatselijke sportaanbieder neemt de deelnemers mee in een kind-ouder bootcamp tussen de koeien, over het erf en door de weilanden. MAM’s Kinderopvang Apeldoorn begeleidt de groepen tijdens de verschillende onderdelen.

Waar en wanneer: 17 april bij boerderij de Bolkhorst, Bolkhorsterweg 1, Teuge. Op 12 september is er een tweede Foodcamp in Apeldoorn bij tuinderij de Zonnegaard in Voorst. Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders. De prijs is 7,50 euro pp.

www.lekkerboer.nl/foodcamp

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden