Mevrouw Matz laat de hond uit van een kwetsbare dame en doet ook haar boodschappen. “Hartverwarmend”, vindt Gerjan van Engelenhoven.
Mevrouw Matz laat de hond uit van een kwetsbare dame en doet ook haar boodschappen. “Hartverwarmend”, vindt Gerjan van Engelenhoven. (Foto: )

Ons Honk dicht maar toch te bereiken: 'Corona mag nooit onderschat worden'

Apeldoorn - Een bakkie doen, vrienden ontmoten of maken, klaverjassen, een krantje lezen, een hapje eten, of gewoon een praatje maken. Waarvoor bewoners ook naar Ons Honk komen, gezellig is het er altijd. ‘Was’ beter gezegd, want ook het Apeldoornse buurthuis van Zuid Doet Samen moest onlangs de deuren sluiten vanwege de coronacrisis. Wat allerminst betekent dat er niet meer naar de bezoekers wordt omgekeken. “Juist nu moeten we er voor ze zijn”, zegt medewerker Gerjan van Engelenhoven.

Door Bert Nijenhuis

Begin deze maand werden er in Ons Honk meer desinfecteerpunten opgehangen. Deurklinken werden extra goed schoongemaakt en handen vaker gewassen. Dat het zou leiden tot een complete sluiting, kon toen nog niemand bevroeden. “Onze bezoekers zijn veelal oudere, kwetsbare mensen, die behoefte hebben aan structuur in hun dagelijks leven”, legt Van Engelenhoven uit. “Die structuur vinden ze bij Ons Honk. Een deel van de dertig tot veertig mensen die ons dagelijks bezoeken, is ook eenzaam en om die reden zijn we zo lang mogelijk open gebleven. Uiteindelijk hadden we geen keuze meer en moesten we zoals de meeste buurthuizen de boel sluiten. Corona is natuurlijk ook een serieus probleem dat nooit onderschat mag worden. Zelf woon ik tegenover een verzorgingshuis waar een bewoner postitief is getest. Dan komt het plotseling heel dichtbij."

Inventariseren

De pakweg honderdvijftig buurtbewoners tellende Ons Honk-achterban werd telefonisch van de sluiting op de hoogte gebracht door de buurtassistenten van Zuid Doet Samen. “Uiteraard was de teleurstelling groot, maar er was vooral heel veel begrip”, weet Van Engelenhoven. “Die telefoontjes werden niet alleen gepleegd om af te bellen, maar bijvoorbeeld ook om te inventariseren of de mensen nog genoeg eten in huis hadden. Sindsdien zijn zeven buurtassistenten van Zuid Doet Samen continu aan het bellen om een vinger aan de pols te houden. Dat gaat niet van 'Alles goed? Mooi. Volgende!' Ze nemen echt de tijd voor een praatje en als het nodig is, wordt er actie ondernomen. Zo worden er maaltijden aan de deur bezorgd en een buurtmobiel rijdt met boodschappen rond.”

Hartverwarmend

Van Engelenhoven noemt het hartverwarmend dat veel Apeldoorners belangeloos hun hulp en diensten aanbieden. “Op basis daarvan proberen zoveel mogelijk matches te maken. Zo laat mevrouw Matz samen met haar man de hond uit van een kwetsbare oudere dame. Ook doen ze boodschappen voor haar. Een mooi voorbeeld van hoe we in Zuid naar elkaar omkijken en er zijn voor de ander. In het geval van Ons Honk weliswaar even niet fysiek, maar iedereen mag bellen. We zijn de komende weken elke dag bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur, ook in de weekeinden.”

De buurtassistenten van Zuid Doet Samen zijn bereikbaar via: (055) 312 5076.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden