Foto: Richard Havenaar

Column Nanda Roep: Angela

Ondanks de corona-maatregelen die wij steeds ingrijpender tegenkomen, wil ik toch graag mijn belofte van afgelopen week inlossen. Er is een vrouw die met tussenpozen – en op indrukwekkende wijze – het nieuws haalt. Elke keer denk ik: woont zij echt in Apeldoorn?

Eerst neem ik graag een omweg door u te herinneren aan mijn scheef kloppende hart. Van jongs af aan heb ik moeten leren leven met hartkloppingen, dus toen er in 2003 een cardiologisch spreekuur voor vrouwen werd gestart, in Zwolle, was mijn interesse gewekt. Het spreekuur was het initiatief van een cardiologe die zich besloot te richten op onderzoek naar hartklachten bij vrouwen.

Wij vrouwen krijgen namelijk met verkeerde diagnoses te maken omdat artsen zich richten op de symptomen die het mannelijke hart laat zien. Een signaal van een infarct, zoals pijn in de bovenarm, krijgen vrouwen vaak niet.

Een recent voorbeeld van de gevolgen van een misdiagnose is, dat de zus van een collega-schrijfster met maagtabletten naar huis werd gestuurd, terwijl ze een fors infarct bleek te hebben. Geschrokken tweette de schrijfster (Manon Uphoff) dat deze fout niet zou zijn begaan als de artsen tenminste het boek van Angela Maas hadden gelezen. Zij is namelijk de vrouw die haar carrière eraan heeft gewijd om dergelijke misvattingen uit de wereld te helpen.

Ze noemt zich een cardiofeministe. In 2012 werd ze de eerste hoogleraar cardiologie voor vrouwen. In 2015 werd ze uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouwelijke arts. Onlangs, in december 2019, werd ze zelfs benoemd tot meest invloedrijke vrouw van Nederland. Zij is dus... een Apeldoornse.Sommige lezers weten dit waarschijnlijk allang. Zij kennen haar waarschijnlijk persoonlijk – tenslotte zijn we een dorp, hè? Tegen die mensen zou ik willen zeggen: wát zult u trots op haar zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden