Wie de Apeldoornse babyspeciaalzaak Gelria betreedt, waant zich even in het verleden. (foto Gert Perdon)
Wie de Apeldoornse babyspeciaalzaak Gelria betreedt, waant zich even in het verleden. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Gelria: vijftig jaar ouderwets gezellig. 'Als klanten een kinderwagen kopen, zet ik die in elkaar'

Apeldoorn - Sommigen noemen het interieur gezellig, anderen ouderwets. Ouderwets gezellig is misschien nog wel de beste typering. Wie de Apeldoornse babyspeciaalzaak Gelria betreedt, waant zich even in het verleden. In een tijd dat kleine zelfstandigen nog niet waren verdreven door grote winkelketels. De winkel aan het Marktplein, die onlangs zijn vijftigjarig bestaan vierde, kan dan ook gerust de laatste der Mohikanen worden genoemd.

Door Bert Nijenhuis

Het waren de ouders van huidige eigenaresse Marian Florijn, die een halve eeuw geleden aan de basis stonden van Gelria. “Mijn opa had een meubelwinkel met dezelfde naam. Mijn moeder hielp mee en is er een babyafdeling begonnen. Mijn vader werkte in een nabijgelegen radio- en televisiezaak. Ze leerden elkaar kennen en zijn uiteindelijk getrouwd. Toen dit pand vrijkwam, besloten ze hier een volledige babyspeciaalzaak te beginnen.”

Afwisselend

Als kind hielp Marian al een handje mee in de winkel. “Ik heb het altijd leuk en afwisselend werk gevonden en nooit overwogen iets anders te gaan doen. Ik ben in de loop der jaren steeds meer gaan werken en mijn ouders minder. Zo'n 25 jaar geleden heb ik de leiding overgenomen.” Vader Henk en moeder Riet zijn de tachtig inmiddels gepasseerd, maar nog steeds bij Gelria betrokken. “Mijn moeder komt altijd langs op zaterdagmiddag en dan praat ik haar even bij. Ook mijn vader komt geregeld een kijkje nemen. Ja, ik denk dat ze best trots zijn.”

Marian heeft de kleine ondernemers uit de buurt zien verdwijnen en de grote ketens en webshops zien opkomen. “Ik denk dat we het hoofd boven water houden door ons te onderscheiden. Met de sfeer, maar ook met kwaliteit en goede voorlichting. Sommige mensen willen nog altijd zien wat ze kopen en dat kan hier. Bij een webwinkel is het toch afwachten wat je thuisbezorgd krijgt. Onze klanten krijgen ook geen doos met onderdelen mee. Als ze een kinderwagen kopen, zet ik die in elkaar. We hebben een flinke voorraad, dus een aankoop kan vrijwel altijd direct mee naar huis. Klanten zijn altijd weer verrast over enorme ruimte achter de kleine voorgevel."

Een babyspeciaalzaak bouwt geen vaste klantenkring op zoals een bakker, maar Gelria is in vijftig jaar zeker een begrip geworden. “Opa’s en oma’s die nu voor cadeaus komen, kochten hier jaren geleden hun eigen babybenodigdheden”, zegt Marian, die ook geregeld klanten van buiten Apeldoorn ontvangt. “Ze wonen in het westen en staan elk weekeinde op Veluwse campings. Zij vinden het hier gezellig, de sfeer doet ze aan vroeger denken.” Voor een ‘extreme make-over’ hoeven de klanten van Gelria niet te vrezen. “Ik heb geen opvolgers, maar zolang ik het leuk vind ga ik op dezelfde manier door ”, belooft Marian. “Dit is de enige babywinkel in het centrum van Apeldoorn. Op een mooie locatie met onder het Marktplein een parkeergarage. Nee, ik heb verder niets te wensen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden