'Ik staak niet voor mezelf, ik staak voor de leerlingen'


Susan Meurs heeft onlangs haar stem laten horen tijdens de landelijke schoolstaking. ,,Steeds meer kinderen hebben meer aandacht nodig."
Susan Meurs heeft onlangs haar stem laten horen tijdens de landelijke schoolstaking. ,,Steeds meer kinderen hebben meer aandacht nodig." (Foto: )

'Ik staak niet voor mezelf, ik staak voor de leerlingen'

Apeldoorn - Susan Meurs heeft onlangs haar stem laten horen tijdens de landelijke schoolstaking. ,,Steeds meer kinderen hebben meer aandacht nodig. Daar is geld voor nodig en mensen!"

Door Danielle van de Vlag

,,Ik ben trots op mijn vak, trots op wat we bereiken met leerlingen die het zo moeilijk hebben of hebben gehad. Trots op de oud-leerlingen die met een cijferlijst of diploma langskomen en trots op de jongvolwassenen die komen vertellen hoe het met ze gaat. Ze noemen mij de, enthousiaste, hardwerkende, soms wat strenge en een beetje ‘gekke’ juf op school. Ik ben al meer dan 15 jaar werkzaam bij SBO De Boemerang (onderdeel van Leerplein055, red.). Ik sta voor groep 8 en geniet 5 dagen in de week van het werken met een geweldige doelgroep; kinderen met uiteenlopende hulpvragen, die moeilijk tot leren komen en die sociaal emotionele ondersteuning nodig hebben. Een diverse en uitdagende doelgroep."

Hulpvragen

Susan: ,,Het is prachtig om jonge mensen een levensbasis mee te geven. Steeds meer kinderen hebben meer aandacht nodig. Daar is geld voor nodig en mensen en daarom zijn de stakingen nodig. De basisscholen zitten vol en wij (binnen het speciaal basisonderwijs) hebben kinderen met steeds complexere hulpvragen. Er zijn gedreven en bevlogen meesters en juffen; daar hebben we er meer van nodig! En ik heb meegedaan aan de staking, omdat we naast de nieuwe, enthousiaste mensen, ook meer ondersteuning nodig hebben. Mensen die mee kunnen denken met de groepsleerkrachten. Er is sprake van een werkdruk die te hoog wordt, administratie waar je regelmatig teveel tijd in kwijtraakt. Dit moet en kan anders. We moeten met elkaar een signaal blijven afgeven dat het basisonderwijs te belangrijk is om op te blijven besparen. We hebben structureel geld nodig dat ingezet kan worden voor beter onderwijs waar ieder kind recht op heeft!"

Salaris

,,Natuurlijk is er al wat geld bijgekomen en horen mensen het belang. Maar snapt men het ook echt? Regelmatig zijn er discussies op verjaardagen. “Staken? Staak je alweer? Wil je nog meer salaris?” Die vragen raken me. Ik staak niet voor mezelf, ik staak voor de leerlingen in mijn klas. Ik staak voor mijn kinderen, ik staak voor mijn collega’s, ik staak voor dit prachtige vak. Ik teken voor de toekomst van het onderwijs en mocht van het bestuur de petitie ondertekenen tijdens de staking op het marktplein, namens Leerplein055. Tekenen, omdat het belangrijk is dat er ook in de toekomst sprake mag zijn van kwalitatief goed onderwijs. Ik hoop dat jonge mensen gaan kiezen voor dit mooie beroep en hoop dat er in Den Haag NU iets gaat gebeuren. Dat er tijd, rust, ruimte en mensen bijkomen op iedere school die dat zo hard nodig heeft. Ik hoop dat invalpools weer goed gevuld zullen zijn en dat we niet meer met de ‘kaasschaafmethode’ hoeven te blijven werken, waardoor we steeds meer tijd moeten blijven inleveren."


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden