Robbie gaat voor de Alpe d'HuZes op 4 juni. “Elke extra euro die we ophalen is er één en zo belangrijk voor dit mooie doel.” (foto Gert Perdon)
Robbie gaat voor de Alpe d'HuZes op 4 juni. “Elke extra euro die we ophalen is er één en zo belangrijk voor dit mooie doel.” (foto Gert Perdon) (Foto: )

Verdriet achterlaten op de Alpe d'Huez. 'Mijn moeder is er nog en dat geluk gun ik iedereen'

Apeldoorn - Met nog zo’n honderd dagen te gaan voordat Alpe d'HuZes op 4 juni van start gaat, heeft team La Vie het belangrijkste doel al gehaald. Met onder meer het verkopen van appelflappen en statiegeldacties haalden Dennis Kolkman, Ronald Hanneszen en Robbie Veldwijk 10.000 euro op voor onderzoek naar kanker. Voor de Apeldoorners geen reden het rustiger aan te gaan doen, maar om het streefbedrag op te schroeven tot 12.500 euro. Robbie: “Elke extra euro die we ophalen is er één en zo belangrijk voor dit mooie doel.”

Door Bert Nijenhuis

Net als zijn teamgenoten - zwager Ronald en diens collega Dennis - heeft Robbie kanker van nabij meegemaakt. “Tien jaar geleden is bij mijn moeder een tumor in haar nek ontdekt. Ze liep al een tijdje met klachten, maar kreeg telkens te horen dat er niets aan de hand was. Toen dat toch het geval bleek te zijn, was dat een schok voor de hele familie. Alles kwam in een stroomversnelling. Mijn moeder moest zo snel mogelijk geopereerd worden, anders zou ze het niet halen. Ze onderging een dertien uur durende operatie in Zwitserland en heeft maanden gerevalideerd. Maar ze is er nog en dat geluk gun ik iedereen.”

Bar End

Daarnaast ziet Robbie zijn deelname aan Alpe d'HuZes als een manier om het verdriet dat hij opdeed tijdens die zware periode achter te laten op de Franse berg. “Daar had ik zelf nooit aan gedacht, maar dat is wat mijn moeder zei toen ik vertelde over mijn deelname.” Naast het ophalen van zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek, hebben Dennis en Ronald als doelstelling de Alpe d'Huez vier keer te beklimmen. Robbie gaat zelfs voor zes klimpartijen. “Dennis heeft vroeger veel gefietst en dat nu weer opgepakt. Ronald is een paar jaar geleden begonnen met mountainbiken, net als ik. Sinds 2019 doe ik dat fanatiek bij Mountainbikeclub Bar End.” 

Samen trainen

Als de drie agenda’s het even toelaten, traint Robbie samen met Dennis en Ronald. Zowel in de sportschool als op de fiets. “We proberen zo vaak mogelijk richting de Posbank te gaan, want zo kunnen we hoogtemeters te maken. We gaan daar 4 april meedoen aan een toertocht van dertig kilometer met vierhonderd hoogtemeters.” 

Om extra goed voorbereid te zijn, heeft Robbie laten meten hoe hij er lichamelijk voorstaat. “Bijvoorbeeld wat betreft vocht en spieren. Naar aanleiding van die meting ben ik gestopt met koffiedrinken op het werk en thuis drink ik geen fris meer. Ik beperk me nu vooral tot water en thee, wat veel beter is voor mijn lichaam. Daarnaast ben ik meer gaan eten, omdat ik tegenwoordig ook meer verbrand. Verder neem ik voor en na het trainen meer eiwitten tot me.”

'Wat ik al wel weet, is dat fietsen absoluut verslavend werkt!'

Op orde

Alpe d'HuZes kwam kwam zeven jaar geleden negatief in het nieuws, toen bleek dat één van de oprichters zich liet betalen met geld van de stichting. Robbie: “Als je het geld over de ruggen van deelnemers, donateurs en sponsors verkeerd besteed, ben je echt slecht bezig. Gelukkig heeft de huidige organisatie alles weer perfect op orde.” Aandacht vragen voor kanker, geld ophalen, acties opzetten en het bedwingen van die berg; de Apeldoorners willen het één keer meemaken. “Al kunnen we na 4 juni pas echt zeggen of het de enige keer was. Wat ik al wel weet, is dat fietsen absoluut verslavend werkt!”

Acties

De appelflappenactie leverde bijna 500,- euro op en de teller van de statiegeldactie staat op 240,- euro. Team La Vie heeft verjaardagskalenders in de verkoop en blijft acties bedenken voor Alpe d'HuZes. Doneren kan ook via: opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/LaVie/

Benefiet

Alpe d'HuZes team La Vie verzorgt 7 maart een benefiet(s)avond bij Apeldoornse Boys. Naast de voetbalclub werken ook DJ Mark en de Zingende Postbode belangeloos mee. Robbie Veldwijk: “Daardoor kan er meer geld naar Alpe d'HuZes. Er zijn nog 95 kaarten over. Een kaartje kost 5 euro en is biedt tevens kans op mooie prijzen.” lavie.apeldoorn@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden