Jan Havinga in 2011 en recent: met de ere-oorkonde die zijn collega's kwamen brengen voor de beste chauffeur en beste collega. (eigen foto’s)
Jan Havinga in 2011 en recent: met de ere-oorkonde die zijn collega's kwamen brengen voor de beste chauffeur en beste collega. (eigen foto’s) (Foto: eigen foto)

Jan Havinga kijkt dankbaar terug: 'Daar boven is een chauffeur nodig'

Apeldoorn - "Op donderdag heb ik nog 11 km hardgelopen, op vrijdag waren we in Harderwijk en op zaterdag wandelden Gonnie en ik een van de klompenpaden in de buurt." Volop activiteit dus in het leven van Jan Havinga (63). Maar nu stroomt alle energie weg. "Er is veel gebeurd de afgelopen maanden en ik had er al een slecht gevoel over. Dat klopte. Het is kanker."

door Anja Straathof

"Al een paar maanden voelde ik me niet goed. Ik had last met eten en viel kilo's af. Er werd onderzoek gedaan, de behandelingen hielpen niet. Maar sinds een paar weken is het zeker: ik heb kanker in slokdarm en maag. Dat kwam wel even aan. Maar nu ben ik heel rustig en heb ik geen angst."

Kwaliteit van leven

"Ondanks mijn ziekte geniet ik van elke dag, samen met mijn vrouw Gonnie. Natuurlijk: ik had ook kunnen kiezen voor verder onderzoek, zware behandelingen en meer van dat alles. Maar samen hebben we besloten dat niet te doen. Ik heb daar absoluut geen twijfels over; kwaliteit van leven staat voorop."

Verhalen

"Weet je, in mijn werk als chauffeur heb ik vaak genoeg mensen naar het ziekenhuis gebracht of gehaald voor bestralingen. Soms vertelden ze verhalen waar je niet blij van werd. Ook Gonnie - die altijd als wijkziekenverzorgende werkte - heeft gezien hoe zwaar dat kan zijn."

Waardering

"Liever kijk ik nog terug op het fijne contact dat ik had met de klanten. Met de taxibus vervoerde ik mensen met een beperking en ouderen. De mensen van bijvoorbeeld De Klup en bewoners van Schuylenburg hebben mij gemotiveerd om dit werk ruim 24 jaar te blijven doen. Ik heb veel waardering voor hun hoe zij in het leven staan. Petje af hoe zij zich staande weten te houden in deze maatschappij. Het zijn 'pure' mensen met emotie en ook met humor. Zij lieten die waardering ook blijken. Jammer dat zij door anderen niet altijd als volwaardig worden gezien."

Iets extra's doen

"Met andere klanten was mijn uitgangspunt dat ik niet het initiatief nam om te praten. Iemand die terugkomt van een bezoek aan de partner in een verpleeghuis heeft daar wellicht geen zin in. Ik vind het fijn om juist iets extra's te doen: de klant even naar binnen brengen of 's avonds wachten met doorrijden tot hij of zij echt in huis is. En als er behoefte is om te praten? Ja, dan ben ik daar zeker voor in."

Broers en zus

Natuurlijk is Jan heel verdrietig over zijn ziekte. Maar ook de laatste periode wil hij netjes afronden. Er is veel contact met broers en zus in Groningen. De huisarts respecteert zijn keuze. Collega's brachten een ere-oorkonde. De uitvaart is zelfs al geregeld. "En dan vraag ik me af waarom dit mij moet overkomen. Gonnie's neef had daar laatst een mooi antwoord op: 'Ze hebben daar boven een hele goeie chauffeur nodig.' Daar hou ik me maar aan vast."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden