Grote opkomst tijdens de buurtbewonersavond in de Teresiakerk
Grote opkomst tijdens de buurtbewonersavond in de Teresiakerk

Grote opkomst buurtbewonersavond Teresiakerk Apeldoorn

Apeldoorn - Tegen de honderd omwonenden van de Teresiakerk in de wijk Zevenhuizen in Apeldoorn kwamen op maandagavond 10 februari naar de buurtbewonersavond voor de herbestemming van de kerk.

Groupius Wonen wil hier 31 appartementen bouwen: in de kerk, in de pastorie en daarnaast. “Het moet niet leeg blijven. Het is fijn dat er iets gebeurt”, zegt de 76-jarige Ria Damhuis die samen met de 72-jarige Anja Heerink naar de informatieavond is gekomen. De kerk, die al jaren leeg staat, zou ook weer een functie als ontmoetingsplek voor de buurt kunnen krijgen.

Op drie tafels liggen de afbeeldingen die een impressie geven hoe de plannen voor de Teresiakerk vormgegeven gaan worden. De initiatiefnemers van de herontwikkeling van de Teresiakerk geven een toelichting en beantwoorden de vragen van omwonenden. Guydo Reyneveld van Groupius Wonen vertelt dat hij hoopt dat het een plek wordt waar mensen elkaar tegen komen. Er komen veel gemeenschappelijke ruimtes in en rond de kerk. “We verwachten dat het project eind 2021 klaar is.”

Kansen voor senioren
Groupius Wonen ziet een enorme behoefte aan levensloopbestendige woningen. Deze en maatschappelijke noodzaak vormen de drijfveer om meer van dergelijke appartementen te bouwen voor senioren. Hat gaat om woningen voor ouderen van verschillende leeftijden. Over de locatie in Apeldoorn vertelt Guydo Reyneveld dat het geen zorg gaat aanbieden. Geclusterd wonen maakt het voor de bewoners en omwonenden makkelijker om gezamenlijk zorg in te kopen. “Het is vooral belangrijk dat bewoners naar elkaar omkijken. Het gaat om de saamhorigheid.”

In en voor de buurt
Een van de omwonenden noemt het een mooi project. Hij woont honderd meter verderop en zegt het fijn de vinden dat de kerk weer een bestemming krijgt. Dat is in zijn optiek beter dan leegstand. De wijkbewoonster naast hem zegt te hopen dat het een plek wordt waar bewoners en mensen uit de buurt elkaar tegenkomen.

Interesse om hier te gaan wonen
Een deel van de buurtbewoners is naar de Teresiakerk gekomen uit nieuwsgierigheid. Om te weten te komen hoe het gaat worden. Anderen hebben daadwerkelijk interesse om hier een woning te gaan huren. Zestigers Harrie Rodijk en zijn vrouw Annie willen graag in de wijk blijven wonen en overwegen om een appartement in de aanbouw te huren. Ze zien de plannen van Groupius Wonen als een mooie kans. “We wonen hier vlakbij, maar onze huidige woning is veel te groot.”

Kerkklokken
Frans Sloot vindt zichzelf nog te jong voor een appartement op de locatie Teresiakerk. Hij voelt zich wel erg verbonden met de plek. Hij is er gedoopt en getrouwd en houdt zich nog altijd bezig met het onderhoud van de verlichting en de kerkklokken. Op den duur ziet hij zichzelf wellicht wel op deze locatie wonen. “Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden.”

Open dag 17 mei
Groupius Wonen organiseert op zondag 17 mei een open dag, waarbij kerk inventaris te koop is. De opbrengst van de veiling is bestemd voor een kunstwerk dat in de tuin of een openbare ruimte van de kerk komt. Met Virtual Reality brillen kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de te bouwen woningen en getransformeerde kerk. Het koor Trees Voices zal de dag extra luister bijzetten met een optreden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden