Hedendaagse architectuur in Parijs

Apeldoorn - OKW-lezing i.s.m. de Alliance Française op woensdag 18 maart om 20.00 uur in de Popzaal van Gigant aan de Nieuwstraat. Toegang: leden OKW en Alliance Française €7,- , niet-leden €9,-. Door Prof. Dr. Nico Nelissen.

In Parijs hebben sinds 2000 talrijke fascinerende projecten het daglicht gezien. Het gaat om nieuwe, vaak spectaculaire architectuur, om de herbestemming van tot voor kort verwaarloosde gebouwen en om de herontwikkeling van voormalige rangeer –en bedrijventerreinen. In zijn recente publicatie ‘Kom met me mee naar Parijs’ bespreekt Prof. Nelissen tientallen projecten die op het ogenblik beeldbepalend zijn voor Parijs. Om een paar voorbeelden te noemen: de als een groot zeilschip ogende Fondation Louis Vuitton in het Bois de Boulogne, de op een ruimteschip lijkende Philharmonie in het Parc de la Villette, de als een boot in het water liggende La Seine Musical in Boulogne-Billancourt, het imposante tot in dekhemel reikende Tribunal de Paris bij de Porte de Clichy, het indrukwekkende park Martin Luther King in Batignoles, en bij voorbeeld de ecowijk Les Docks in Saint Ouen. Het zijn allemaal projecten van sterarchitecten zoals Frank Gehry, Jean Nouvel, Shigeru Ban, Jacqueline Osty, Renzo Piano en bij voorbeeld Edouard François.

De ‘gewone’ toerist komt normaal gesproken nooit op deze plekken. Na het zien van de prachtige beelden en het horen van het enthousiaste verhaal wilt u meteen de koffers pakken om dit nieuwe, onbekende Parijs te bekijken.

Lezing in het Nederlands met fraaie beelden van het hedendaagse Parijs.

Professor Dr. Nico Nelissen, emeritus hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen is een Nederlandse socioloog. Hij was docent -en hoogleraar in de bestuurskunde, bouwkunde en natuur- en milieuvraagstukken.

Meer berichten