De petitie tegen de komst van een wielerbaan is ruim 1300 keer ondertekend. ,,Hopelijk komen de politici zelf eens kijken." (foto Gert Perdon)
De petitie tegen de komst van een wielerbaan is ruim 1300 keer ondertekend. ,,Hopelijk komen de politici zelf eens kijken." (foto Gert Perdon) (Foto: )

Buren Kanaalpark vrezen graafwerk. Petitie ruim 1300 keer ondertekend

Apeldoorn - Spechten bakenen er kloppend hun territorium af. Vinken en mezen maken nesten in de struiken. Eekhoorns verzamelen hun kostje bij elkaar. In het Apeldoornse Kanaalpark tiert de natuur welig. Wat best opvallend is als je bedenkt dat het park ooit is aangelegd bovenop een vuilnisbelt. Nu wielerclub De Adelaar te kennen heeft gegeven er een parcours te willen realiseren, vrezen bewoners van De Maten dat – naast geluids- en verkeershinder – giftig afval naar boven zal komen door graafwerkzaamheden. De petitie tegen de komst van een wielerbaan is ruim 1300 keer ondertekend.

Door Bert Nijenhuis

"Ik geloofde het eerst niet", reageert Wim van Waardhuizen op de plannen, die afgelopen november in een artikel bekend werden gemaakt. "De hele buurt reageerde furieus en een actiecomité was snel opgericht. We hebben flyers met de tekst 'Geen Adelaar in ONS Kanaalpark' verspreid. Een deel van de bewoners trekt er geregeld op uit om vrijwillig afval bij elkaar te sprokkelen. Het Kanaalpark wordt echt gezien als óns park."

Bozer

De eerste bewonersavond van 16 januari waarop De Adelaar verdere uitleg gaf, bracht de gemoederen niet tot bedaren. "We werden alleen maar bozer. Er werd ons verteld dat alle paden vier en een halve meter breder zouden worden. Daarvoor zal veel groen moeten wijken. Daarnaast werd de aanleg aangekondigd van vier houten bruggen, waarop toeschouwers de wielrenners kunnen aanmoedigen. We hebben onlangs nog gezien hoe een houten toren in het Matenpark door vandalen in brand werd gestoken. Die bruggen wacht hetzelfde lot. De gemeente kan er dan een hek omheen zetten, maar dat betekent het eind van het openbare Kanaalpark."

'Dat licht is overigens ongunstig voor de dieren en zal hangjongeren aantrekken'

Van Waardhuizen heeft zijn bedenkingen over de bewering dat het extra afdekken van de vervuilde grond met een wierparcours een positief effect zal hebben. "Er is ooit gezegd dat er geen schade ontstaat zolang er niet wordt gegraven. Bruggen hebben een fundering nodig, wat ook geldt voor het geplande clubhuis, waarvoor bovendien een deel van de vijver gedempt moet worden. Er zal riolering en verlichting worden aangelegd. Dat kan niet zonder te graven. Dat licht is overigens ongunstig voor de dieren en zal hangjongeren aantrekken."

Van Waardhuizen kwam in 1975 nabij het Kanaalpark wonen en zag de natuur opbloeien. "Onze kinderen speelden er. We hebben er gevist en speurtochten gedaan. Het is nog steeds de perfecte plek voor een wandeling."

Of er in de toekomst gewandeld of vooral gewielrend zal worden, moet nog blijken. "We hebben de handtekeningen overhandigd aan wethouder Detlev Cziesso. Die liet weten dat De Adelaar beter een andere locatie kan zoeken. Zelf hebben we het Beekbergsebroek al voorgesteld. Hopelijk komen de politici zelf eens kijken en constateren dat het Kanaalpark totaal ongeschikt is. Zolang de plannen niet van tafel zijn, blijven we actie voeren."

Meer berichten