Lezing Herman Koch bij Nawijn & Polak

Apeldoorn - Op zondag 2 februari om 14:00 uur komt Herman Koch bij Nawijn & Polak langs voor een lezing over zijn nieuwe boek 'Finse dagen'. Hij zal kort worden geïnterviewd door Ivan Borghstijn waarna er een signeersessie plaats vindt.

Op feestjes, tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn 'Finse periode'. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

'Finse dagen' is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Herman Koch (1953) schreef de wereldberoemde roman 'Het diner' (2009). In de jaren daarna verschenen bestsellers als 'Zomerhuis met zwembad' (2011), 'Geachte Heer M.' (2014) en 'De greppel' (2016). In 'Finse dagen' keert hij terug naar zijn jeugd, waarover hij eerder schreef in zijn romandebuut 'Red ons, Maria Montanelli' (1989).

Meer berichten