Foto:

Stichting Röntgen Apeldoorn plaatst gedenksteen

Apeldoorn - In dit jubileumjaar 2020 wil de Stichting Röntgen Apeldoorn meer bekendheid geven aan de persoon Willem Röntgen en zijn ontdekking van de röntgenstralen 125 jaar geleden. Er staan activiteiten en festiviteiten op stapel om aandacht te geven aan deze beroemde oud-inwoner. Hij groeide op in Apeldoorn en woonde tot zijn zeventiende jaar op Hoofdstraat 171.

De twee delen van de gedenksteen (zie afbeelding) zijn gearriveerd uit China en liggen in afwachting van plaatsing veilig opgeborgen bij Hoogenberg Natuursteen in Apeldoorn. Deze steen met een totale afmeting van 160 cm x 50 cm wordt aangebracht in de bestrating voor het pand Hoofdstraat 171, het oude woonhuis van Willem Röntgen. De officiële onthulling door burgemeester Ton Heerts vindt plaats op vrijdagmiddag 27 maart 2020. Op die dag werd Willem Röntgen 175 jaar geleden geboren in Remscheid (D). Hij verhuist 3 jaar later naar Apeldoorn.

Ook in Duitsland wordt veel aandacht besteed aan het feit dat 125 jaar geleden Willem Röntgen de naar hem genoemde stralen ontdekt heeft. In Remscheid, Giessen, Würzburg en München staan herdenkingen en festiviteiten op stapel. Een heel bijzonder initiatief komt uit Remscheid en Mannheim. Daar heeft men gezamenlijk een bus ingericht met interactieve experimenten voor de jeugd.

www.rontgen-apeldoorn.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden