Herman Kattemölle (66) is de nieuwe stadsdichter van Apeldoorn. Toen ik het oproepje voor een nieuwe Stadsdichter zag, dacht ik: leuk, ik meld me aan!" (foto Gert Perdon)
Herman Kattemölle (66) is de nieuwe stadsdichter van Apeldoorn. Toen ik het oproepje voor een nieuwe Stadsdichter zag, dacht ik: leuk, ik meld me aan!" (foto Gert Perdon) (Foto: )

Nieuwe stadsdichter Herman Kattemölle: stadsgedichten zonder tierelantijnen

APELDOORN – Wie Herman Kattemölle (66) uit Apeldoorn hoort praten, zou kunnen denken met Harrie Jekkers van doen te hebben. Al werd hij niet geboren in Den Haag, maar even verderop in Delft. Hoewel zijn tongval zijn herkomst prijsgeeft, voelt Kattemölle zich na 22 jaar 'inwonerschap' op-en-top Apeldoorner. Dat gevoel zal nog sterker worden als hij op 30 januari wordt benoemd tot vijfde stadsdichter van Apeldoorn.

Door Bert Nijenhuis

Kattemölle komt uit een muzikaal gezin, maar de poëzie begon pas later een belangrijke rol in zijn leven te spelen. "Op de lerarenopleiding ben ik teksten gaan schrijven, waar ik vaak liedjes van maakte. Tijdens mijn studietijd ben ik ook een poëzie- en cabaretgroep begonnen en heb ik een poëzieprogramma voor kinderen geschreven."

Musicals

Professioneel lag zijn toekomst in het onderwijs en zo kwam hij in Apeldoorn terecht. "Ook als leraar schreef ik altijd teksten en liedjes en daaruit is onderwijscabaretgroep FRIK ontstaan." In 37 jaar onderwijs schreef Kattemölle ruim vijftig musicals en toneelstukken. Daarnaast regisseerde hij theater- en muziekvoorstellingen voor volwassenen. "Nu ben ik met met pensioen, maar het schrijven gaat gewoon door. Een paar jaar geleden werd ik ernstig ziek. Daar heb ik toen vijftien gedichten over geschreven en op muziek gezet. Dat was voor mezelf een uitlaatklep en later hoorde ik dat ook andere mensen veel aan die teksten hebben gehad."

Inmiddels is Kattemölle genezen en helemaal klaar om twee jaar poëtisch ambassadeur van Apeldoorn te zijn. "Ik heb altijd met veel plezier het werk gevolgd van voorgangers als Hanz Mirck en Aad van der Waal. Toen ik het oproepje voor een nieuwe Stadsdichter zag, dacht ik: leuk, ik meld me aan! De aanmelding moest vergezeld gaan van twee gedichten. Over de Sinterklaasintocht en over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Twee thema's die toen erg leefden."

Blijdschap

Hoe groot de concurrentie was, weet Kattemölle niet, maar de blijdschap was er niet minder om toen de commissie Stadsdichter hem uitverkoos "Met de commissie ga ik op zoek naar maatschappelijke thema's om over te schrijven. De ene keer zal dat ik een vrije versvorm gebruiken, de andere keer een sonnet. Ik ben erg blij dat de commissie enthousiast reageerde op mijn vraag of ik ook gedichten op muziek mag zetten. Welke vorm ik ook kies; mijn doel zal altijd zijn om zonder tierelantijnen een breed publiek te bereiken."

Dat hij als Stadsdichter met deadlines te maken krijgt, baart de voormalig docent geen zorgen. "Bij het maken van cabaretprogramma's heb ik geleerd om in korte tijd iets over de actualiteit te schrijven. Er komt altijd wel iets als ik ga brainstormen. Bovendien zullen er genoeg onderwerpen op me afkomen."

Poëzieweek

Donderdag 30 januari wordt Kattemölle bij CODA formeel als nieuwe stadsdichter aangesteld, aan het begin van de Nationale Poëzieweek. "Het motto is 'De toekomst is nu.' Mijn eerste gedicht, dat ik daar ga voordragen, zal daarop aansluiten. Daarna zal ik Apeldoorn twee jaar lang, zoals ik het noem, een beetje loensend gaan benaderen. De werkelijkheid observeren zonder er grote statements over te maken, want dat gebeurt al genoeg!"

Apeldoorn en poëzie, volgens Kattemölle een prima combinatie. "Ik zeg altijd tegen Apeldoorners: 'Jullie onderschatten hoe leuk het hier is!' Toen ik vertelde naar Apeldoorn te verhuizen, attendeerden mensen in mijn omgeving me op het mooie stadskantoor. Hier zeiden ze: 'Saai gebouw hè?' Apeldoorn heeft meer te bieden dan natuur. Van de geweldige bibliotheek tot de fraaie kanaalzone."

Meer berichten