Ineke van Vuuren is energiecoach sinds 2017. Eind januari start Energiek Apeldoorn weer met gratis energiecoach trainingen. (foto Gert Perdon)
Ineke van Vuuren is energiecoach sinds 2017. Eind januari start Energiek Apeldoorn weer met gratis energiecoach trainingen. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Nieuwe energiecoaches gezocht. Beter binnenklimaat én goede isolatie

Apeldoorn - Voor 2050 een energieneutraal Apeldoorn realiseren, oftewel binnen de gemeentegrenzen evenveel duurzame energie opwekken als verbruiken. Dat is het doel van Energiek Apeldoorn, een initiatief van de gemeente waar inwoners terecht kunnen met al hun energie- en duurzaamheidsvragen. Dit kan online en sinds vorige week ook bij het Energiepunt in de binnenstad. Voor een advies op maat aan huis, kan een beroep worden gedaan op energiecoaches.

door Bert Nijenhuis

Ineke van Vuuren is energiecoach sinds 2017. "Daarvoor werkte ik bij de Adviescommissie voor woningbouw en woonomgeving. Toen de woningbouwsector instortte en er minder werk voor me was, vroeg de gemeente of ik interesse had in de cursus energiecoaching." Een cursus van een dag, perfect aansluitend bij de kennis die Van Vuuren al had op het gebied van domotica, isolatie en ventilatie. "Ik kreeg vervolgens Apeldoorn West als werkgebied. Een wijk met vooroorlogse huizen, veelal bewoond door oudere mensen."

Weinig zuurstof

Van Vuuren ontdekte dat veel huizen grondig geïsoleerd zijn, maar niet geventileerd worden. "Gevolg is dat bewoners in slaap vallen, simpelweg doordat er te weinig zuurstof in huis is. Bij oudere mensen blijft de buitendeur vaak de hele dag dicht. Met een CO2-meter kan ik aantonen hoe het ervoor staat met het binnenklimaat. Met een warmtecamera kan ik laten zien waar de warmtelekken zitten en of het dubbelglas nog genoeg isoleert."

Ledlampen

Laat alle roostertjes open en isoleer het huis niet potdicht, luidt het advies van de energiecoach. "Anders kunnen allergieklachten en luchtweginfecties het gevolg zijn." Tegelijkertijd noemt Van Vuuren het van belang dat een woning wel op de juiste plekken wordt geïsoleerd, zodat warmte en energie niet verloren gaan. "Met simpele aanpassingen als het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie kan al veel winst worden geboekt. Wat ik ook meemaak: een dik tapijt over de vloerverwarming, die de bewoners 's nachts op vijftien graden zetten. Een paar graden is meer dan genoeg. Ook met licht wordt veel energie verspild. Ter beveiliging wordt de buitenlamp veelal de hele nacht aan gelaten. Beter is het om een sensor te gebruiken, zodat de lamp alleen aangaat als er iemand voorbij loopt. Ledlampen zijn in alle gevallen het meest energiezuinig."

Eind januari, begin februari start Energiek Apeldoorn weer met gratis energiecoach trainingen. "Het is hartstikke leuk werk", promoot Van Vuuren. "Het geeft veel voldoening als je iemand met adviezen kunt helpen. Je moet het niet erg vinden om in je eentje bij mensen op bezoek te gaan. Tegelijkertijd kan ik mijn tijd zelf indelen, zodat ik bijvoorbeeld nooit 's avonds op stap hoef. Als ik maandelijks één of twee huishoudens kan helpen, ben ik dik tevreden." 

oor meer advies en informatie: energiekapeldoorn.nl, of bezoek het Energiepunt aan de Paslaan 1.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden