Mirrin Brinks is een doneeractie gestart om getroffen dieren in Australië professionele medische zorg te kunnen verlenen. (foto Gert Perdon)
Mirrin Brinks is een doneeractie gestart om getroffen dieren in Australië professionele medische zorg te kunnen verlenen. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Hulp aan dieren in nood 'down under'

Apeldoorn - De bosbranden in Australië hebben al aan zo'n anderhalf miljard dieren het leven gekost. Ze sterven door de vlammen, het inademen van rook, of door voedselgebrek. Verwacht wordt dat er pas in maart voldoende regen zal vallen om alle branden te doven. Mirrin Brinks uit Apeldoorn wil daar niet op wachten. De veterinaire verpleegkundige is een doneeractie gestart om getroffen dieren ter plekke professionele medische zorg te kunnen verlenen. "Het liefst was ik gisteren al op het vliegtuig gestapt."

Door Bert Nijenhuis

Zolang ze zich kan herinneren, komt Mirrin op voor dieren in nood. "Als kind redde ik op vakantie al vliegjes uit het zwembad." Tegenwoordig zet ze zich in tegen het exploiteren van dolfijnen. "In Amerika en Japan heb ik gefilmd hoe dolfijnen worden gevangen en getraind. Daarmee wil ik aantonen welk leed er schuilt achter dolfijnenshows."

Brandwonden

Ook beroepsmatig zet Mirrin zich in voor het welzijn van dieren. Ze volgde de opleiding tot veterinaire verpleegkundige en is nu werkzaam bij dierenkliniek Vets Place in Arnhem. "Tandheelkunde is mijn specialiteit, maar ik heb bijvoorbeeld ook ervaring met het behandelen van brandwonden. Of je dat bij een hond of een koala doet, maakt weinig verschil. Daarom kan ik zeker iets beteken in Australië."

Getroffen door de beelden van het dierenleed 'down under', zocht de Apeldoornse contact met Australische hulporganisaties. "Hulp kunnen ze daar overal gebruiken. Op televisie zie je koala's en kangoeroes, maar er zijn ook miljoenen vogels en knaagdieren in nood." Het besluit om ter plekke te gaan helpen, was snel genomen. "Een collega zal me vergezellen. Hoewel ik gewend ben alleen te reizen, is het fijn iemand naast me te hebben."

Om de reis en medische benodigdheden te kunnen bekostigen, is Mirrin een doneeractie gestart op GoFundMe. "Mijn persoonlijke doel is om 3500 euro op te halen. Maar hoe meer we ophalen, hoe meer we kunnen doen. Daarom hebben we het streefbedrag op 10.000 euro gezet. Het geld zal onder meer worden gebruikt voor verband en medicatie. We hebben de firma's die deze spullen aan onze praktijk leveren gevraagd of ze ook willen bijdragen. Hoe al die spullen aan de andere kant van de wereld komen? Desnoods via mijn bagage! We werken in Australië alleen met lokale non-profit organisaties. Er blijft dus nergens geld aan de strijkstok hangen."

Avontuur

Een week na de campagnestart staat de teller op 765 euro. "Geen slecht begin, maar we zijn er nog lang niet. Ik heb vijftienhonderd Facebookvrienden die ga ik stalken, haha. Er zijn al posters opgehangen in de praktijk." Daarover gesproken; kan ze zomaar vrijaf krijgen? "Mijn collega's steunen me volledig." Wie Mirrin – en daarmee de getroffen dieren in Australië – ook wil steunen, kan doneren op: gofundme.com/f/help-the-animals-in-burning-australia

Meer berichten