Barry Orie (19) op een Duitse BMW motor met zijspan. Het Britse uniform is te bewonderen in zijn museum. (eigen foto)
Barry Orie (19) op een Duitse BMW motor met zijspan. Het Britse uniform is te bewonderen in zijn museum. (eigen foto) (Foto: )

Barry Orie verzamelt oorlogsspullen: van hobby tot klein museum

Apeldoorn - Barry Orie (19) verzamelt spullen uit de oorlog en die hobby groeide binnen een jaar uit tot een waar oorlogsmuseum: War History 055.

Door Danielle van de Vlag

Barry is nog altijd op zoek naar spullen uit de oorlog in Apeldoorn. ,,Vroeger heb ik een vervelende jeugd gehad en om rust in mijn hoofd te krijgen ben ik spullen gaan verzamelen. Zo kon ik de vervelende ervaringen wat meer vergeten en bovendien kan ik iets terug doen voor de mensen die het ook wat minder hebben. Ze kunnen namelijk voor één euro mijn oorlogsmuseum bezoeken in Apeldoorn", vertelt Barry.

Soldaatje

,,De oorlog heeft me altijd al gefascineerd. Ik speelde vanaf als kind al soldaatje. Toen ik op mijn zeventiende in Apeldoorn kwam wonen wilde ik dat stiekem nog steeds wel doen, maar op je zeventiende soldaatje spelen is misschien wat gek. Ik besloot voor mijn achttiende verjaardag een replica Duitse helm te kopen. Niet veel later had ik meer replica's gekocht en daar bleef het niet bij. De zoektocht naar originele spullen uit de oorlog ging door. Ik zette de spullen op mijn kamer, maar al snel kon ik het allemaal niet meer kwijt. In het fietsenschuurtje kon ik mijn spullen uitstallen, waardoor het binnen no time een klein museum werd. Mijn museum bestaat momenteel uit 70% originele items en 30% replica's."

,,Het is een mooie hobby, maar wel een dure. Het is heel bijzonder, vroeger speelde ik veel soldaatje en nu kan ik gewoon alle mooie items die ik heb laten zien in mijn museum. Dat is heel gaaf! Maar ik ben nog lang niet klaar! Ik ben nog altijd op zoek naar mooie spullen die in Apeldoorn gebruikt zijn tijdens de oorlog. Het liefst zoveel, dat ik een tentoonstelling kan organiseren tijdens de herdenking van de bevrijding van Apeldoorn op 17 april."

,,Voorlopig ben ik nog niet klaar met groeien. Ik ben bijvoorbeeld bezig met een YouTube kanaal, ik ga blogs maken en unboxing video's laten zien. Maar dat is nog niet alles. Ik zoek een pand in Apeldoorn waar ik voor vast kan blijven en waar iedereen gemakkelijk een bezoekje kan komen brengen aan het museum. Het geeft me hoop en rust als ik lekker bezig ben, het is een soort uitlaatklep en geeft voldoening. Ik wil de draad weer oppakken, mijn jeugd vergeten en weer doorgaan." Wie spullen heeft, kan contact opnemen via:

war-history-055.webnode.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden